Volledig scherm
PREMIUM
Marcel Bregman is wethouder en heeft onder meer de binnenstad in zijn portefeuille. © DIJKSTRA, ROEL

'Binnenstad Schiedam krachtiger dankzij investeringen en minder leegstand'

De Schiedamse binnenstad zit duidelijk in de lift, zo blijkt uit de cijfers. De leegstand loopt terug, de woningwaardes stijgen, er komen meer bezoekers en mensen willen ook weer investeren omdat het vertrouwen terugkeert. ,,Het merk Schiedam heeft aan kracht gewonnen'', constateert wethouder Marcel Bregman.

Quote

Mensen voelen: 'In Schiedam staat wat te gebeuren'.

Marcel Bregman, Wethouder

De binnenstad van Schiedam, met de Hoogstraat in het bijzonder, gold jarenlang als een hoofdpijndossier. Het aantal bezoekers liep terug, winkeliers haakten af en investeerders zagen geen heil in de locatie. Het vertrouwen was weg. Maar door keuzes te maken, bijvoorbeeld door niet langer in te zetten op de Hoogstraat als winkelstraat maar een gebied waar mensen wonen, werken en verblijven, is het beeld gekanteld. ,,Er is een ferme opgaande lijn te zien'', stelt wethouder Marcel Bregman. 

De leegstand loopt terug (in anderhalf jaar tijd van 24,7 procent naar 17,8 procent), de woningwaardes stijgen (zowel die van huizen als van bedrijfspanden), er komen meer bezoekers (3.260.400 in 2018 tegenover 3.200.000 in 2016) en mensen willen ook weer investeren omdat het vertrouwen terugkeert. ,,Vertrouwen is het sleutelwoord'', weet Bregman. ,,Mensen voelen: 'In Schiedam staat wat te gebeuren'.''

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen