boom boomkap zaag kettingzaag zagen bomen stockpzc stock
Volledig scherm
boom boomkap zaag kettingzaag zagen bomen stockpzc stock © Thinkstock

Bomen op lanen in zomer gekapt

De 72 bomen die gekapt moeten worden om de herinrichting van de Professor Kamerlingh Onneslaan en Lorenzlaan in Schiedam mogelijk te maken verdwijnen na het broedseizoen - halverwege juli - maar worden wel vervangen.

Het project Drie Lanen kent een geschiedenis die bijna twintig jaar teruggaat. In 2016 is gestart met de aanpak van de Boer-haavelaan, die inmiddels gereed is. Zo is onder meer een 30 kilometerzone ingevoerd, zijn er bredere fietsstroken gekomen, maar is er ook een aparte hemelwaterafvoer en een drainage- en infiltratiesysteem aangelegd. Hiervoor is wel een flink aantal bomen gekapt, de wortels zorgden voor problemen.

Na broedseizoen

Het stadsbestuur besloot eerder dat de herinrichting van de Professor Kamerlingh Onnes- laan en Lorenzlaan op dezelfde manier wordt uitgevoerd als de Boerhaavelaan. Stichting De Bomenridders maakte echter bezwaar tegen de kap van de 72 bomen en diende een alternatief plan in, waarbij ongeveer de helft kan worden behouden. Dat plan wordt nu terzijde geschoven. De kap begint na het broedseizoen, halverwege juli. De aannemer kan dan na de zomer van start met de werkzaamheden.

De zorg van bewoners over het verhogen van het grondwaterpeil en de gevolgen voor de souterrains spreekt het college tegen. De reconstructie wordt juist uitgevoerd 'om de grondwaterstand onder controle te krijgen en te kunnen beheersen'.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen