Volledig scherm
De houten uitkijktoren De Pyloon. © Fred Libochant

Broekpolder krijgt een toren van staal

Houten uitkijktoren De Pyloon in de Vlaardingse Broekpolder wordt vervangen door een stalen variant. De toren in het Klauterwoud werd meermaals geteisterd door brandstichters.

De houten toren werd in het voorjaar van 2014 cadeau gedaan aan Vlaardingen door Woningstichting Samenwerking. De 30.000 euro kostende uitkijktoren werd geschonken ter viering van het honderdjarige bestaan van de woningcorporatie. Al in augustus ging het mis. Het bouwwerk brandde voor een goed deel vanaf de tweede verdieping af. De toren werd gerepareerd, maar ook daarna werd er nog een aantal maal schade aangericht. De laatste keer werd de toren dusdanig toegetakeld, dat hij op last van de gemeente afgesloten moest worden.

De toren staat op een opvallende plek in de Broekpolder, dichtbij de bebouwde kom op een heuvel in het Klauterwoud. ,,Dat zorgt ervoor dat er 's nachts ook mensen op af komen", redeneert Sjaak van 't Wout, woordvoerder van de Federatie Broekpolder. ,,Het is jammer dat er blijkbaar mensen zijn die het nodig vonden een kampvuur te maken in de toren."

,,Het is triest dat het tot een stalen bouwwerk moet komen'', vindt Van 't Wout. ,,Dat ziet er toch een stuk minder uit. Het Klauterwoud moet een kindvriendelijk gebied blijven, daar past zo'n stalen reus niet helemaal in. Hout heeft toch een iets zachtere uitstraling", vindt de voorzitter. ,,Maar, het kan helaas niet anders. Alleen als je met snijbranders te werk gaat is een stalen toren te slopen", grapt Van 't Wout. Een uitkijktoren zal volgens hem nooit 100 procent 'hufterproof' zijn. ,,Maar dit wordt een degelijk bouwwerk."

De stalen 'Pyloon' komt op dezelfde plek en wordt qua afmetingen vergelijkbaar met de huidige toren. De toren wordt gebouwd op een betonnen voet en heeft vloeren van traanplaat.

,,We hebben wel meer met vandalisme te maken in de Broekpolder'', stelt Van 't Wout. ,,Zo wordt met enige regelmaat het prikkeldraad van De Ruigte doorgeknipt." In het afgesloten deel van de Broekpolder lopen Schotse hooglanders, grote harige wilde koeien met flinke hoorns. Van 't Wout: ,,Het overkomt ons ook wel eens dat een hek van De Ruigte open wordt gezet en geblokkeerd, zodat deze niet meer automatisch dichtvalt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, we willen niet dat de hooglanders door de straten van Vlaardingen lopen."

Vergunning

Het college van b en w heeft maandag de vergunning voor de bouw van de toren verleend. Het Vlaardingse aannemersbedrijf Voscon mag de nieuwe blikvanger van bouwen. Financiële steun komt van verschillende sponsoren, waaronder de Federatie Broekpolder en de aannemer zelf. ,,We hopen dat de nieuwe toren er dit jaar al staat, nog voordat de eerste vlok sneeuw valt."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen