Buren vreesden al maanden voor lot van doodgestoken Lisa (25): ‘Iedereen heeft haar gewaarschuwd’

VIDEO/UpdateBekenden van de vannacht doodgestoken Lisa (25) uit Vlaardingen vreesden al maanden voor het lot van de jonge moeder. De verdachte, haar 28-jarige vriend, boezemde buren angst in. ,,Hij heeft een duivelse blik in de ogen.”

Ze noemen Glenn A. ‘die kale’: een man vol tatoeages, die niet stil kan blijven staan en een duivelse blik in de ogen heeft. Vrijwel dagelijks kwam hij in de portiekflat over de vloer. Zijn aanwezigheid leidde tot overlast: hij blowde in de gang en ontving midden in de nacht bezoek. Hij kafferde buren uit die over hem klaagden.

In de nacht van maandag op dinsdag laat hij opnieuw van zich horen wanneer rond 00.00 uur geschreeuw klinkt. De naam ‘Lisa’ valt. Op zich niets nieuws: de twee hebben met grote regelmaat ruzie, vertellen omwonenden. ,,Daar gaan we weer’’, appt een bewoner naar een ander.

Rond 00.30 uur krijgt de politie een melding binnen van een steekpartij. Binnen een mum van tijd staat de Van ‘t Hoffstraat vol met agenten. Zij stormen naar binnen en treffen daar een zwaargewonde vrouw - Lisa - aan. De brandweer haalt haar met behulp van een hoogwerker via het raam naar buiten. In het ziekenhuis overlijdt ze aan haar verwondingen.

In het huis zijn twee andere vrouwen aanwezig. Het is niet duidelijk wie dat zijn. Volgens een omwonende weet dit tweetal de verdachte naar buiten te werken. Ze vermoeden dat hij naar beneden is geduwd. ,,We hoorden heel veel herrie. Alsof iemand van de trap viel.’’

Taser

De man schiet met ontbloot bovenlijf naar buiten en vlucht naar de Van Leeuwenhoekstraat. Daar halen agenten hem kort daarna uit een andere, inmiddels omsingelde, portiekflat. De man verzet zich hevig en moet door de politie getaserd worden. Buren stellen dat hij daar weken geleden óók al eens door een arrestatieteam is opgehaald. Hij zit nog altijd vast.

Omwonenden omschrijven Lisa als een vriendelijke vrouw, die ‘omsloeg’ in het bijzijn van haar vriend. Ze was moeder van een 3-jarig zoontje. Volgens buren woonde de jongen niet bij haar in de flat. Een vriendin bevestigt dat: ,,Door al dit gedoe heeft jeugdzorg ingegrepen en het kind bij haar ouders geplaatst.”

Quote

Door al dit gedoe heeft jeugdzorg ingegrepen en het kind bij haar ouders geplaatst

Want A. zorgde al langer voor problemen bij de Vlaardingse, die werkzaam was als kok. Volgens de vriendin staat hij te boek als ‘onhandelbaar’.  ,,Hij gaat al sinds zijn vijfde van instelling naar instelling’’, vertelt zij. ,,Hij heeft altijd gezworen dat hij haar zou pakken. Dat is dus nu gebeurd, want ze is dood.” De politie zegt uit te gaan van een incident in de relationele sfeer.

A. heeft Lisa meerdere keren in elkaar geslagen, vertelt de vriendin. ,,Ze is ook eens door hem gestoken. Hij heeft een aantal keren vastgezeten, maar telkens keerde hij weer bij haar terug.” Voor zover zij weet, heeft de Vlaardingse nooit aangifte tegen hem gedaan. ,,Hij had haar helemaal in de tang.”

Een andere bekende, die aangeeft in het verleden zwaar mishandeld te zijn door de verdachte, zegt dat het gaat om ‘een zwaar psychopathische man’. ,,Het feit dat hij ondanks alle signalen die er door de jaren heen waren nooit goed is begeleid of tbs met dwangverpleging heeft gekregen, is mij een volstrekt raadsel.’’

‘Briesende leeuw’

Quote

Het is een jongen die het leuk vindt om iemand pijn te doen

Hij zegt in elkaar te zijn geslagen toen hij bij een bekende van A. op bezoek was. ,,Hij stond als een briesende leeuw te schreeuwen. Ik heb me verstopt, maar hij vond me. Na de eerste klap verloor ik mijn bewustzijn. Jarenlang ben ik bang voor hem geweest. Het is een jongen die het leuk vindt om iemand pijn te doen.”

Buren stellen dat in de woning van het slachtoffer gedeald werd en dat A. haar belazerde. ,,Als ze de deur uit was, liep hij naar buiten om haar spullen te verkopen’’, aldus een omwonende. ,,Iedereen heeft haar gewaarschuwd, echt iedereen.’’

De rijzige A. boezemde de buurt angst in. Hij wordt ‘knettergek’ genoemd. ,,Ik heb hem een keer in zijn onderbroek op een scootmobiel door de straat zien rijden’’, zegt een buurvrouw.

Overlast

Woningcorporatie Waterweg Wonen stelt dat zij weet heeft van ‘overlast’. ,,Maar wij hebben geen enkel, maar dan ook geen enkel signaal gekregen dat dit zo uit de hand kon lopen en tot deze traumatische gebeurtenis kon leiden‘’, meldt een woordvoerster. De organisatie wil niet zeggen om wat voor overlast het ging.

De steekpartij is het tweede dodelijke incident van deze maand dat in de Vlaardingse Westwijk heeft plaatsgevonden. Anderhalve week geleden beroofde een man (43) zijn vrouw (38) van het leven, waarna hij een explosie veroorzaakt die hem fataal werd.

Burgemeester Annemiek Jetten zegt geschrokken te zijn, maar benadrukt dat beide incidenten niets met de wijk te maken hebben. ,,Het is belangrijk om te weten dat het twee keer een gebeurtenis in huiselijke kring betreft en verder los staat van de wijk.”

De gemeente staat volgens haar in nauw contact met buren van het slachtoffer en is bereid tot het organiseren van een bijeenkomst.

Volledig scherm
De verdachte (28) moest getaserd worden. Hij is met ontbloot bovenlijf afgevoerd. © MediaTV

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen