De Schiedamse burgemeester Cor Lamers.
Volledig scherm
De Schiedamse burgemeester Cor Lamers. © Roel Dijkstra fotografie

Burgemeesters in Waterweggebied bereiden zich voor: ‘We zullen niet schromen een boete op te leggen’

Hoewel de burgemeesters van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis wachten op het aanwijzingsbesluit vanuit het kabinet waarmee zij aan de slag kunnen met de noodverordening, geven zij nu al aan de verscherpte maatregelen die de coronacrisis moeten tegengaan, na te leven.

Burgemeester Edo Haan van Maassluis heeft een duidelijke boodschap: ,,Wie nu nog denkt in groepsverband te kunnen gaan voetballen of barbecueën, zoals afgelopen weekend gebeurde, heeft het mis. We zullen niet schromen een boete van 400 euro op te leggen en gaan ook daadwerkelijk controleren. Mensen moeten nu echt doordrongen zijn van de ernst van de situatie'', klinkt hij fel.

Ook zijn collega's in Schiedam (Cor Lamers) en Vlaardingen (Bas Eenhoorn) zullen niet aarzelen als zij straks met de noodverordening in handen kunnen optreden.

Quote

Het is eigenlijk nog te vroeg om iets te zeggen over de exacte inpassing van de maatrege­len

Woordvoerder gemeente Schiedam

,,Maar,'' zo zegt een woordvoerder van de gemeente Schiedam, ,,het is eigenlijk nog te vroeg om iets te zeggen over de exacte inpassing van de maatregelen. Daar wordt in regionaal verband nog over gesproken.''

Dat geldt ook voor Vlaardingen. ,,Het is nu wachten op het aanwijzingsbesluit van het kabinet. Daarmee kunnen we de noodverordening in regionaal verband gaan opstellen'', legt een voorlichtster uit. ,,Maar als het aan ons ligt, komt er een samenscholingsverbod voor heel Vlaardingen. Dat is de enige manier waarop je consequent kunt handhaven. Want anders zul je altijd zien dat mensen die kwaad willen, een plek opzoeken waar het zogenaamd mag, terwijl het nu overal verboden is met drie mensen of meer over straat te lopen.''

Weekmarkt

In Schiedam en Vlaardingen waren de weekmarkten sinds vorige week al afgelast. In Maassluis konden mensen tot aan gisteren nog wel gewoon hun boodschappen hier doen. ,,Maar daar hebben we nu wel een streep door gezet'', meldt Haan.

Ook natuurspeeltuin Avonturis langs de Nieuwe Waterweg en de skatebaan aan de Maasdijk zijn gesloten. ,,Het is gewoon een te groot risico om die nu open te houden'', aldus de burgemeester.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen