Claudia de Breij.
Volledig scherm
Claudia de Breij. © ANP

Claudia de Breij ontvangt Schiedamse prijs voor LHBTI-emancipatie

Cabaretier Claudia de Breij krijgt op 9 maart de Schiedamse Jillis Bruggeman Penning uitgereikt. Dit vanwege haar inzet voor de LHBTI-groep en omdat ze zich expliciet uitspreekt tegen haat en discriminatie. Ook andere regiogenoten worden in het zonnetje gezet met de Jillis Opsteker.

De Breij ontvangt deze onderscheiding omdat zij zich overal – van het theater, tot columns en televisieprogramma’s – uitspreekt tegen haat en vóór liefde en diversiteit. Ook drie andere regiogenoten krijgen op 9 maart een prijs: de Jillis Opsteker. De Vlaardingse Mieke Peters, Capelse Noes Fiolet en Schiedamse Theo van der Heijden zetten zich binnen hun eigen gemeenten in voor acceptatie van LHBTI-ers.

De uitreiking van deze prijzen vindt van 11.30 uur tot 13.30 uur plaats in het Stedelijk Museum in Schiedam. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via contact@schiedam.nl.

Penning

De penning is vernoemd naar Jillis Bruggeman: een Schiedammer die in 1803 ter dood werd veroordeeld vanwege zijn seksuele geaardheid. Dit was de laatste keer dat iemand onder Nederlands recht ter dood werd veroordeeld vanwege de seksuele identiteit.

Eerder wonnen mensenrechtenactivist Boris Dittrich, presentator Arie Boomsma en journaliste Barbara Barend de prijs.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen