Volledig scherm
Het stadhuis in Vlaardingen. © Gemeente Vlaardingen

Datalek bij gemeente Vlaardingen: adressen onbedoeld op het web

De gemeente Vlaardingen is in de fout gegaan met brieven die aan raadsleden zijn gestuurd. Zij heeft onbedoeld gegevens van de afzenders online gezet.

Het gaat om brieven die tussen 2011 en eind 2017 aan de raadsleden zijn gestuurd. Deze zijn volgens de gemeente op een verkeerde manier online geplaatst, waardoor het 'kan zijn' dat persoonsgegevens niet afgeschermd op het web terecht zijn gekomen.

Dit houdt in dat niet alleen raadsleden, maar álle bezoekers konden zien wie een brief had gestuurd en waar deze persoon op dat moment woonde. ,,De stukken waren niet voldoende bewerkt om volgens de richtlijnen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) openbaar te publiceren", aldus de gemeente.

Vertrouwelijk

Het lek is direct na de ontdekking gedicht, belooft de gemeente. Ook heeft de griffie de oude brieven een 'vertrouwelijke status' gegeven. Door deze actie zijn de documenten alleen nog in te zien door de gemeenteraad en personen met beheerrechten. De gemeente heeft eveneens melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

De brieven die eind 2017 of later aan de raad zijn gestuurd, blijven wél beschikbaar. Deze zijn volgens de gemeente 'goed bewerkt voor publicatie'.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen