Volledig scherm
Het werk in Hoek van Holland houdt ook in dat er telecomkabels moeten worden verlegd. © Roel Dijkstra

De Hoek ligt open en wacht op tweede metrostation

Hoek van Holland ligt open. En dat heeft alles te maken met het doortrekken van de metro. Vooral bij de Langeweg is van alles te zien. Daar zijn werklieden druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe station Hoek van Holland Haven.

Het oude treinstation dat nu in gebruik is, is voor de Hoekenezen het beginpunt van de metrolijn. Dat is tijdelijk: in 2022, wanneer de verlenging af dient te zijn, moet iets verderop het nieuwe station staan.

Volledig scherm
Het noodgebouw bij het strand. © Roel Dijkstra

Tegelijkertijd opent dan station Hoek van Holland Strand, waardoor reizigers op enkele meters afstand van het strand in- en uit de metro kunnen stappen.

Vandaar ook dat bij de Badweg van alles gaande is. Zo heeft de gemeente een noodgebouw aan het strand neergezet voor de toiletten, EHBO-post en rolstoeluitleen. Op de plek waar deze voorzieningen eerst zaten, komt het station te staan. Het noodgebouw blijft naar verwachting zeker drie jaar.

Op de parkeerplaats van het strand zet het projectbureau het nieuwe Hoekse Lijn-hoofdkwartier neer. De bouw van die keet is inmiddels begonnen.

Volgens een woordvoerster van het projectbureau is gewacht met het verleggen van kabels bij de Badweg: het is logischer om dat in januari te doen, omdat tijdens de jaarwisseling druk zal worden op het strand vanwege de vuurwerkshow. ,,Dan hadden we alles weer dicht moeten gooien."

Ondertussen waken werklui voor padden. Zij moeten voorkomen dat de dieren op het bouwterrein terechtkomen. Paddenschermen hebben al zeshonderd stuks 'omgeleid'.

Volledig scherm
Het werk in de buurt van station Hoek van Holland Haven. © Roel Dijkstra

Op de achtergrond blijft onvrede bestaan over de wijze waarop het spoor de Strandweg gaat kruisen. Dat gebeurt straks gelijkvloers: met slagbomen, maar zonder tunnel.

Deze week trok de VVD daar opnieuw over aan de bel naar aanleiding van een brief vanuit de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. In die brief werd gesproken over 'terughoudendheid' ten opzichte van zulke kruisingen.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen