Volledig scherm
De Hoekse Lijn wordt momenteel volop getest. © Jan de Groen

De Hoekse Lijn rijdt begin september, mits vanaf nu álles goed gaat

De Hoekse Lijn rijdt definitief pas na de piek van het strandseizoen: als álles goed gaat, is de nieuwe metroverbinding tussen Schiedam en Hoek van Holland begin september te gebruiken.

Dat is, althans, waar betrokkenen rekening mee houden. Zij denken dat begin september haalbaar is, mits de komende maanden geen nieuwe problemen ontstaan.

Als de metro de tests die nu lopen doorstaat en de vergunning in orde is, wordt het beheer overgedragen aan de RET. De vervoerder zal dan zelf ook nog enkele weken testen. Na die periode kunnen de eerste reizigers mee. De metro rijdt dan volgens een beperkte dienstregeling.

Die fase is bedoeld om eventuele kinderziektes op te sporen. Het vervangend busvervoer blijft in die periode beschikbaar. Wanneer de grootste kinderziektes verholpen zijn, kan de metro volgens de complete dienstregeling gaan rijden. Op dat moment stopt ook het vervangend busvervoer.

Nauwkeurige planning over een maand

Over een kleine maand verwacht de gemeente Rotterdam een nauwkeurige planning beschikbaar te hebben. Dan zijn volgens een woordvoerder enkele ‘kritieke fases’ van het testen achter de rug.

Aanvankelijk zou de metroverbinding in september 2017 al klaar zijn. Fouten in de beveiligingssoftware zorgden voor de grootste vertraging.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Waterweg? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen