Volledig scherm
Na de dood van Lian Boel organiseerden vrienden en kennissen een stille tocht voor de kroegbaas van 't Smitje in Maassluis. © © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Deskundigen aan het woord in rechtszaal: doodsoorzaak Lian Boel blijft nog onduidelijk

De doodsoorzaak van Lian Boel, de Maassluise kroegbaas die vorig jaar maart om het leven kwam, kan zelfs na het horen van drie deskundigen, niet met zekerheid worden vastgesteld.

Dat bleek vandaag tijdens een zitting op de rechtbank Den Haag waar Rijswijker Michael L. terechtstond. Hij wordt ervan verdacht Boel - zijn ex-schoonvader - te hebben gedood.

Boel, eigenaar van het populaire café ‘t Smitje, leed aan een hartafwijking. Ook is er na zijn dood een gebroken tongbeen geconstateerd, die veroorzaakt zou kunnen zijn door verwurging. Maar de Maassluizer had ook een vergroot hart, zo bleek vandaag.

Niet één oorzaak

De drie deskundigen wilden niet zo ver gaan om één duidelijke doodsoorzaak aan te wijzen. Zij hielden het op aannames. Forensisch patholoog Soerdjbalie, die al vanaf het begin bij het onderzoek is betrokken, bleef bij haar standpunt dat zij het waarschijnlijker acht dat Boel is overleden als gevolg van geweld op de hals en dus verwurging waardoor zijn tongbeen is gebroken. De hartspierontsteking kan het proces alleen maar versneld hebben.

Een theorie die door collega Van der Wal (cardio patholoog) werd onderschreven.

De Canadese professor Milroy, die eerder in vergelijkbare zaken heeft getuigd, sloot zich in grote lijnen aan bij zijn collega’s. ,,Als ik dit onderzoek in Canada had moeten uitvoeren, zou ik het samenpersen van de hals in combinatie met de hartafwijking als doodsoorzaak hebben aangewezen.’’

L. zelf gaf eerder al aan zijn ex-schoonvader niet te hebben gewurgd en herhaalde die woorden vandaag opnieuw. Maandag gaat de zaak verder.

Lees hieronder het liveverslag van verslaggever Sandra Don vanuit de rechtbank:

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen