Volledig scherm
Het ontwerp van de nieuwbouw: veelal koophuizen. © Bemog

Deze ‘historische’ nieuwbouwwijk in Vlaardingen moet in 2022 klaar zijn

De zeventig woningen aan de Westhavenkade in Vlaardingen, pal achter restaurant China Garden, moeten in 2022 klaar zijn. De huizen krijgen een historisch uiterlijk. De monumentencommissie is enthousiast.

In totaal wil projectontwikkelaar Bemog een gebied van zo'n 5000 vierkante meter onder handen nemen. Daar moeten over drie jaar ongeveer zeventig nieuwe appartementen staan. Het plan is om deze in een vierkant te bouwen, zodat een hofje ontstaat.

De huizen die daar nu staan, móeten volgens Bemog en de gemeente tegen de vlakte. Ed Bulder laat namens de projectontwikkelaar weten dat deze nu in een deplorabele toestand verkeren. ,,Bovendien willen wij geen woningen verkopen die eens per jaar onder water komen te staan.''

Vandaar dus nieuwbouw, vertelt hij. En een voordeur die hoger ligt. ,,De begane grond komt anderhalve meter boven het maaiveld." Onder de huizen komt een parkeergarage. Die zal niet onderlopen: de ingang van de garage komt daar te hoog voor te liggen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De huizen nu. © DIJKSTRA, ROEL

Sceptisch

De Fractie Boers was aanvankelijk sceptisch over de plannen. Het tweetal betreurde het dat deze beeldbepalende gebouwen tegen de vlakte gaan. Bulder: ,,Het is belangrijk om het onderscheid te maken tussen monumenten en beeldbepalende panden. Hier gaat het om de laatste categorie. We hebben bij het ontwerp een knipoogje gemaakt naar de huidige panden. Bewoners vinden het prachtig. Ook de gemeente is akkoord."

Het perceel is momenteel eigendom van een aan Pietersen Elektriciteit gelieerde onderneming. Het elektrotechnisch installatiebedrijf is ook aan de Westhavenkade gevestigd.

Bulder vertelt dat de huidige verhuurder aan huurders de kans heeft gegeven om een nieuwbouwwoning te bemachtigen.

,,Een tweetal mensen heeft daar behoefte aan, andere bewoners eigenlijk niet." Hij sluit niet uit dat de prijs van de nieuwe huizen meespeelt.

Die prijzen zijn overigens nog niet bekendgemaakt. Bulder verwacht dat de woningen eind 2021 in de verkoop gaan. Dat jaar moet ook de bouw beginnen.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen