Druk met proefbaksels voor herdenking: ‘Oorlogsbrood smaakt eigenlijk prima’
Bloem, suiker, gist, water en wat zout: meer kwam gisteren niet op tafel bij de Food Innovation Academy in Vlaardingen. De ingrediënten vormden tezamen een proefbaksel van het Zweeds wittebrood.
Delen per e-mail
Het Zweeds wittebrood heeft in de loop der jaren een iconische status gekregen. In februari 1945 kwam het tot de Nederlanders. Het idee: voorkomen dat de geallieerden in de lente enkel 'lijken' zouden bevrijden. Dat was althans de boodschap van de toenmalige minister-president aan de Amerikanen.
Deze Pieter Gerbrandy zag hoe de Hongerwinter genadeloos huishield en tienduizenden Nederlanders fataal werd. Dat konden de geallieerden toch niet accepteren?
En inderdaad. Aan het neutrale Zweden vervolgens de taak om de klus te klaren. In februari 1945 zond het land ingrediënten voor brood én margarine naar de Nederlanders.
De tekst gaat verder onder de foto.
Op 21 februari staat Vlaardingen uitgebreid stil bij het Zweedse wittebrood. Die dagen krijgen ouderen uit vijf verzorgingshuizen het brood te eten. Met reden: in 2020 is het 75 jaar geleden dat een groot deel van Nederland, waaronder Vlaardingen, bevrijd werd.
Het gaat om een initiatief van de stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen. De organisatie heeft Meesterbakker Voskamp gestrikt om het brood te bakken. De bakker deelt die dag ook gratis halve broden uit aan klanten. De Zweedse ambassadeur schuift aan in Vlaardingen en geeft een symbolisch eerste brood aan de burgemeester.
Betrokkenen, onder wie historicus Jan Anderson (aan het snijden), bogen zich gistermiddag over proefbaksels uit de Food Innovation Academy. Zij kwamen tot de conclusie dat het brood, ondanks de bescheiden hoeveelheid ingrediënten, prima smaakt. Stichtingsvoorzitter Bram Keizerwaard: ,,Ook al zal het nooit zo proeven als in de oorlogstijd. Dat is een herinnering die niemand de overlevenden nog afpakt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Britse importeur: ‘Mijn lading varkensvlees is door brexit-formaliteiten weggerot in Rotterdamse haven’
De Londense vleesimporteur DH Foods heeft vijf containers met varkensvlees moeten weggooien omdat de vrachtwagens zo lang vaststonden in de Rotterdamse haven dat de lading begon te rotten. -
Oproep Help, geen oppas! Neem jij je kind mee naar je werk?
Wat doe je nu je kind thuis digitaal onderwijs moet volgen, maar je zelf gewoon naar je werk moet (en er geen oppas voor handen is)? Juist, je kind gaat mee. En met sommige banen moet je het dan nét even iets creatiever aanpakken. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
Ook crowdfunding voor Vlaardingse horecaman Junior Flynn: ‘Deze kerel is zeldzaam’
Opnieuw zijn gasten van de Vlaardingse horeca een crowdfunding gestart om een door corona in zwaar weer verkerende ondernemer te helpen. Dit keer voor Junior Flynn, die eigenaar is van meerdere zaken in de stad. -
PREMIUM
Loeiende sirenes én een felicitatie van Mark Rutte: 65-jarig huwelijk om niet te vergeten
Rens en Leny Keers uit Hoek van Holland dachten hun 65-jarig huwelijk dinsdag in stilte te vieren. Tot kleindochter Nathalie van Mierlo en haar man Maarten, allebei agent, met loeiende sirenes voor de deur stonden. Ook kregen ze een persoonlijke felicitatie van Mark Rutte. ‘Ik heb er geen woorden voor’.
-
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
PREMIUM
Architect van Stadserf Schiedam schrikt zich ‘wezenloos’ van sloopplannen gemeente
Hans Ruijssenaars, de architect van de noordelijke vleugel van het Stadserf in Schiedam, is niet te spreken over de plannen die het stadsbestuur heeft en overweegt bezwaar te maken. Het pand, waar onder meer het stadskantoor in is gevestigd, wordt voor een deel gesloopt om plaats te maken voor woningbouw. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar.
In samenwerking met indebuurt Vlaardingen