Volledig scherm
Een proefbaksel van het Zweeds wittebrood kwam gisteren uit de ovens van de Food Innovation Academy.

Druk met proefbaksels voor herdenking: ‘Oorlogsbrood smaakt eigenlijk prima’

Bloem, suiker, gist, water en wat zout: meer kwam gisteren niet op tafel bij de Food Innovation Academy in Vlaardingen. De ingrediënten vormden tezamen een proefbaksel van het Zweeds wittebrood.

Het Zweeds wittebrood heeft in de loop der jaren een iconische status gekregen. In februari 1945 kwam het tot de Nederlanders. Het idee: voorkomen dat de geallieerden in de lente enkel 'lijken' zouden bevrijden. Dat was althans de boodschap van de toenmalige minister-president aan de Amerikanen.

Deze Pieter Gerbrandy zag hoe de Hongerwinter genadeloos huishield en tienduizenden Nederlanders fataal werd. Dat konden de geallieerden toch niet accepteren?

En inderdaad. Aan het neutrale Zweden vervolgens de taak om de klus te klaren. In februari 1945 zond het land ingrediënten voor brood én margarine naar de Nederlanders.

De tekst gaat verder onder de foto. 

Volledig scherm
© Hollandse Hoogte / Spaarnestad Photo

Op 21 februari staat Vlaardingen uitgebreid stil bij het Zweedse wittebrood. Die dagen krijgen ouderen uit vijf verzorgingshuizen het brood te eten. Met reden: in 2020 is het 75 jaar geleden dat een groot deel van Nederland, waaronder Vlaardingen, bevrijd werd.

Het gaat om een initiatief van de stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen. De organisatie heeft Meesterbakker Voskamp gestrikt om het brood te bakken. De bakker deelt die dag ook gratis halve broden uit aan klanten. De Zweedse ambassadeur schuift aan in Vlaardingen en geeft een symbolisch eerste brood aan de burgemeester.

Betrokkenen, onder wie historicus Jan Anderson (aan het snijden), bogen zich gistermiddag over proefbaksels uit de Food Innovation Academy. Zij kwamen tot de conclusie dat het brood, ondanks de bescheiden hoeveelheid ingrediënten, prima smaakt. Stichtingsvoorzitter Bram Keizerwaard: ,,Ook al zal het nooit zo proeven als in de oorlogstijd. Dat is een herinnering die niemand de overlevenden nog afpakt.”

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen