Volledig scherm
Irado aan het werk. © Frank de Roo

Drukte bij Irado: drie nieuwe gemeenten sluiten zich aan

De Schiedamse afvalinzamelaar Irado krijgt het drukker en drukker: het bedrijf buigt zich voortaan ook over het afval uit Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. De drie gemeenten sluiten zich bij Schiedam, Vlaardingen en Capelle aan den IJssel aan als aandeelhouder van Irado. Irado heeft een verwerkingscontract met het bedrijf Omrin uit Heerenveen in Friesland.

Volgens de BAR-gemeenten is de verwerking van het huishoudelijk restafval via Omrin het meest duurzaam en levert dat de minste CO2-uitstoot op in de totale verwerking van het afval. Omrin garandeert een scheidingspercentage van 38 procent van de grondstoffen plastic, metalen en drankenkartons (pmd) uit het restafval tegen de laagste kosten.

De afstand tussen Heerenveen en de plaatsen Barendrecht, Ridderkerk en Albrandswaard is volgens de BAR-gemeenten geen nadeel, omdat de gescheiden grondstoffen in Heerenveen direct verwerkt worden tot herbruikbare grondstoffen.

Kilometers

Andere verwerkers, die dichterbij zitten, kunnen wel pmd nascheiden, maar moeten dat vervolgens weer naar ver gelegen plekken vervoeren om het te laten verwerken. Dat leidt volgens de BAR-gemeenten uiteindelijk juist tot meer kilometers. De vrachtwagens van Omrin die het afval naar Friesland brengen, rijden op biogas, dat is gemaakt uit vergisting van gft-afval.

Irado en BAR Afvalbeheer willen in de toekomst nog intensiever met elkaar samenwerken, bijvoorbeeld door gezamenlijk vrachtwagens en routeoptimalisatie-programma’s voor de ophaal van het huishoudelijk afval aan te schaffen.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen