Volledig scherm
Een schets van de nieuwe rotonde op de kruising tussen de Zwanensingel en de Zwaluwenlaan. © Gemeente Vlaardingen

Eindelijk: na 7 jaar krijgt ‘onveilige’ Zwanensingel een rotonde

Een langgekoesterde Vlaardingse wens komt volgende week uit: dan begint de aanleg van een rotonde op de kruising tussen de Zwanensingel en de Zwaluwenlaan. Daarmee moet de verkeersveiligheid verbeteren.

De eerste schop gaat maandag in de grond. Naar verwachting duren de werkzaamheden tot halverwege januari. Volgens de gemeente wordt het de ‘meest duurzame rotonde van de regio’. Zo zijn zo goed als alle materialen recyclebaar en krijgt het fietsgedeelte geen giftige rode coating, maar wordt deze gemaakt van roodkleurig beton.

Petitie leverde 1119 handtekeningen op

In 2012 reconstrueerde de gemeente Vlaardingen de kruising al met als doel de verkeersveiligheid te vergroten. Destijds was een rotonde ook al de gewenste oplossing van alle partijen, alleen paste die oplossing niet in het budget. Met de opening van de verlengde A4 tussen Schiedam en Delft en de komst van sportpark Willem-Alexander werd de weg afgelopen jaren alleen maar drukker en daarmee de noodzaak voor een oplossing groter.

Twee jaar geleden, nadat met een door de Vlaardingse SP-fractie gelanceerde petitie al 1119 handtekeningen waren opgehaald, werd bekend dat er uiteindelijk toch genoeg geld beschikbaar was. De gemeente Vlaardingen beloofde 1,1 miljoen euro te willen uittrekken voor een veilige rotonde.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen