Volledig scherm
PREMIUM
De Furieade in Maassluis trekt altijd duizenden bezoekers naar de stad. Hier verricht burgemeester Edo Haan de opening tijdens een voorgaande editie.

Furieade groeit uit van bescheiden stadsfeest tot professioneel festijn

De veertigste Furieade mag dan pas op 2 oktober losbarsten, het bestuur heeft de organisatie al afgerond. Zeker is dat het een speciale editie wordt, met een spectaculair optreden van Close Act Theatre als een van de hoogtepunten.

Hoewel ze op het moment dat de eerste Furieade plaatsvond nog niet bij de organisatie betrokken waren, kunnen ze zich de geboorte van het Maassluise stadsfeest nog wel herinneren. ,,Het was de eerste zaterdag van oktober in 1980 toen Hugo Metsers senior voor de tv-serie Hollands Glorie met stoomzeesleper Furie de haven van Maassluis binnen kwam varen'', blikt Hans de Bruin, de huidig voorzitter van de Stichting Maassluis Maritiem, terug. ,,Een jaar later was onze stichting een feit om vervolg te geven aan het spektakel van het jaar ervoor. Dat was zo leuk dat werd bedacht dat het een jaarlijks terugkerend maritiem evenement moest worden.''

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen