Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Geen extern onderzoek naar declaraties van Vlaardingse raadsleden

Het komt niet tot een extern onderzoek naar de declaraties van de Vlaardingse gemeenteraad, zo hebben partijen besloten. Wel komen ze met strengere regels voor zichzelf.

Fractie Boers pleitte de afgelopen weken voor een extern onderzoek naar de besteding van fractievergoedingen tussen 2014 en 2018. Dit vanwege de twijfels die over de declaraties zijn gerezen.

Zo is gebleken dat de gemeente Vlaardingen nauwelijks grip heeft op declaraties van raadsleden. Door ‘vage regels’ en een gebrek aan controle gebruikten partijen gemeenschapsgeld verkeerd of verzuimden ze bonnetjes te overleggen.

Nieuwe regels

Een groot deel van de raad wil een streep onder het dossier zetten, omdat nieuwe regels aanstaande zijn. Met die regels moet het voor raadsleden veel duidelijker worden waar zij hun fractievergoeding - jaarlijks zo’n 5000 euro per fractie - aan mogen besteden. Bovendien vonden velen het te duur om een extern onderzoek in te stellen.

Overigens heeft de gemeente vorige maand beloofd om de declaratieoverzichten van 2018 te publiceren. Dat is nog altijd niet gebeurd.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen