Volledig scherm
Merellaan, Maassluis © Google Maps

Geen stookinstallaties aan de Merellaan, bewoners zijn boos

Het Maassluise stadsbestuur weigert drie stookinstallaties aan de Merellaan op basis van 'onbenullige argumenten', stellen de bewoners.

De verenigingen van eigenaren (vve's) aan de Merellaan 5-615 (288 woningen) beraden zich sinds 2016 op het vervangen van de huidige gasgestookte installaties. In het kader van een besparing en risicobeperking op toekomstige wetgeving van de overheid hebben de vve's gekozen voor het uitbesteden van de warmteopwekking aan een warmteleverancier.

Omdat biomassa zich wat lastig 30 meter omhoog laat transporteren naar de huidige stookruimtes, is een vergunning aangevraagd voor het plaatsen van drie stookinstallaties aan de spoorzijde van de flats, notabene op eigen grond. Die vergunning is geweigerd omdat de installaties in strijd zijn met het bestemmingsplan Noordwest. Ook zou de activiteit strijdig zijn met een goede ruimtelijke ordening. Lees: de installaties verstoren het uitzicht van bewoners, maar ook van metroreizigers.

Niet meldingsplichtig

Een bestuurder spreekt namens de vve's in een brief aan burgemeester Edo Haan over 'onbenullige argumenten'. ,,De overheid stimuleert warmteopwekking op biomassa'', schrijft zij. ,,Om voor deze subsidie in aanmerking te komen dient een installatie te voldoen aan het activiteitenbesluit waarin de normen voor uitstoot zijn benoemd. Onze aanvraag voldoet aan deze eis, heeft ook Milieudienst DCMR bepaald. Een installatie is niet eens meldingsplichtig.''

Quote

Onze aanvraag voldoet aan deze eis. Een installa­tie is niet eens meldings­plich­tig

Vereniging van Eigenaren

Toch wil Maassluis er niet aan. De bewoners vermoeden dat dit te maken heeft met een eventuele toekomstige aansluiting op het warmtenet van Eneco, maar kunnen dat niet bewijzen. Ook voelen zij zich aangetast in hun vrijheid van keuze en willen zij financieel worden gecompenseerd.

De gemeente is nog bezig met de beantwoording van de brief, maar heeft inmiddels een ontvangstbevestiging gestuurd.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen