Volledig scherm
Dichtgetimmerde panden aan de Westhavenkade. © Roel Dijkstra

Gemeente wil verloedering van panden tegengaan en legt sancties op

Tien monumentale panden in Vlaardingen waren de afgelopen jaren zo aan het verloederen dat de gemeente met sancties dreigde of ook daadwerkelijk heeft opgelegd.

Het gaat om zes panden aan de Westhavenkade, twee stuks aan de Koningin Wilhelminahaven, één aan de Smalle Havenstraat en één aan de Vetteoordskade. Tot slot had de gemeente nog één beeldbepalend pand aan de Westhavenkade op de korrel. In al deze gevallen is een zogeheten juridisch handhavingsproces 'aan de orde dan wel daadwerkelijk opgestart'.

,,Dit houdt in dat de overtreder wordt aangeschreven om de overtreding ongedaan te maken. Indien de overtreder dit niet doet, leggen wij een last onder dwangsom of last onder bestuursdwang op", licht zij toe.

Reparatie

Ook projectontwikkelaar BPD, verantwoordelijk voor onder meer de dichtgetimmerde panden aan de Westhavenkade, kreeg een last onder dwangsom opgelegd. Uiteindelijk hoefde de organisatie niet te betalen, omdat zij zaken toch had gerepareerd.

De gemeente wil strenger optreden tegen verloedering. ,,Door capaciteitsproblemen worden nu alleen zaken opgepakt met de hoogste prioriteit. Achterstallig onderhoud heeft dat niet. Zaken met de hoogste prioriteit zijn vooral gevaarlijke situaties en calamiteiten."

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen