Volledig scherm
De Maassluise wethouder Gerard van der Wees eerder dit jaar in actie. © Roel Dijkstra

Gerard van der Wees legt wethouderschap per direct neer

De Maassluise wethouder Gerard van der Wees heeft per direct zijn functie neergelegd. De VVD’er geeft aan te stoppen vanwege persoonlijke redenen en wil verder geen toelichting geven.

In een schriftelijke verklaring schrijft Gerard van der Wees dat hij ‘op grond van persoonlijke overwegingen zijn taken als wethouder van Maassluis neerlegt’. ,,Gelet op het privékarakter van deze mededeling zal ik hier verder geen toelichting op geven. Afscheid nemen is niet mijn favoriete bezigheid. Dus voor dit moment volsta ik met dit bericht.’’

Voor zijn partij komt de beslissing van Van der Wees als donderslag bij heldere hemel. De liberalen laten weten het besluit te betreuren, maar wel te respecteren. ,,Wij hebben dit totaal niet zien aankomen”, vertelt voorzitter Wouter de Nie. ,,Blijkbaar was hij niet senang in zijn rol en is hij daarom tot deze conclusie gekomen. Hij is niet ziek of iets dergelijks. Heel jammer, want we hebben jaren op een fijne manier samengewerkt. We vulden elkaar altijd goed aan.”

De fractie zal op zoek gaan naar een nieuwe wethouder die namens de VVD zitting neemt in de coalitie met CDA, PvdA en D66, en het in 2018 gesloten akkoord verder tot uitvoering brengt. De Nie: ,,Maar we moeten dit nieuws, dat enorm vers is, eerst laten bezinken. Ik verwacht dat we pas aankomend weekend met elkaar in gesprek zullen gaan.”

Een naam die gisteravond al werd genoemd, is die van Sjef Evers die in de vorige periode een tijdje wethouder was nadat Huub Eitjes opstapte. ,,In theorie maken 33.000 Maassluizers kans op die functie’’, reageert De Nie op de geruchten. ,,Maar in de praktijk ligt dat natuurlijk net even anders. Ik kan er nog geen zinnig woord over zeggen. We gaan hier even de tijd voor nemen.’’

Van der Wees had onder meer financiën, economie, duurzaamheid en sport in zijn portefeuille en was de meest ervaren bestuurder van het college. Zo was hij eerder wethouder in de periode 2011-2014 en daarvoor en daarna lid van de gemeenteraad. Veel Maassluizers kennen de VVD’er ook als fysiotherapeut. Hij heeft al jaren zijn eigen praktijk - Fysio Docwerk.

Het stadsbestuur, dat ook gisteren werd geïnformeerd, laat in een reactie weten het besluit eveneens te betreuren maar ook te respecteren. ,,Wij danken Gerard voor de samenwerking en zijn inzet voor de stad. Hij heeft vooral resultaten bereikt op het gebied van economie, sportaccommodaties, duurzaamheid en wist ook in financieel lastige tijden de begroting op orde te houden”, aldus het college.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen