Volledig scherm
Padre Solalinde zet zich al jaren in om het lot van migranten te verbeteren. © Stichting Geuzenpenning

Geuzenpenning naar Mexicaanse priester Alejandro Solalinde

De Geuzenpenning voor 2019 wordt toegekend aan padre Alejandro Solalinde Guerra. Dat heeft de Stichting Geuzenpenning vandaag bekendgemaakt. Padre Solalinde (73) richtte in 2007 in Mexico een opvanghuis op voor migranten. De uitreiking is op woensdag 13 maart 2019 in de Grote Kerk van Vlaardingen.

De Mexicaanse priester biedt met het opvanghuis Hermanos en el Camino (Broeders Onderweg) een veilige plek aan migranten die de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten over proberen te steken. In het opvanghuis kunnen ze op adem komen en voedsel en onderdak krijgen. Daarnaast krijgen ze er juridische begeleiding en medische en psychologische hulp.

Het is een gevaarlijke reis die bovenop vrachttreinen of te voet wordt afgelegd. Velen halen de grens niet. Onderweg lopen ze het gevaar te worden mishandeld, beroofd, ontvoerd voor losgeld, verkracht of vermoord. Padre Solalinde zet zich al jaren in om hun lot te verbeteren.

Quote

De grootste uitdaging is het constante gebrek aan respect van mensen die niet willen dat mijn missie om migranten te helpen slaagt

Padre Solalinde

Armoede

Het opvanghuis is gelegen in het stadje Ciudad Ixtepec in de province Oaxaca, een van de armste streken van Mexico. Deze provincie heeft het hoogste percentage analfabetisme en extreme armoede en werkloosheid. Ciudad Ixtepec ligt precies op het punt waar allerlei groepen migranten samenkomen. Deze locatie trekt dan ook allerlei drugsbendes aan, die daar makkelijker hun slag kunnen slaan.

Al op de dag van de opening van het opvanghuis stonden er vierhonderd mensen voor de deur. Jaarlijks kan padre Solalinde met vele vrijwilligers zo’n twintigduizend mannen, vrouwen en kinderen helpen. Maar het opvanghuis wordt zeker niet door iedereen gewaardeerd. ,,De grootste uitdaging die ik moet overwinnen is de intimidatie, het treiteren en het constante gebrek aan respect van mensen die niet willen dat mijn missie om migranten te helpen slaagt’’, zegt Solalinde. ,,Veel lokale autoriteiten, bendes en drugsmokkelaars zouden het geweldig vinden om zich te ontdoen van verdedigers van mensenrechten.”

Gevaar

Tot 2014 kwamen de migranten meestal per goederentrein. Maar tegenwoordig komen de meesten te voet. Via de site van Hermanos en el Camino krijgen zij informatie over de gevaren die ze onderweg kunnen tegenkomen. ,,Het is mogelijk dat je op weg door het land mensen van goede wil vindt, maar helaas is het raadzaam om de meeste mensen te wantrouwen’’, luidt een van de waarschuwingen. Ook wordt er gewaarschuwd voor halcones (haviken): nepmigranten die de echte migranten onderweg proberen uit te horen om er zo achter te komen of het loont om ze wel of niet te ontvoeren voor losgeld. 

Ondanks al deze waarschuwingen worden jaarlijks zo’n twintigduizend migranten ontvoerd. Sommigen overleven dit niet, zij liggen langs de route naar de Verenigde Staten begraven in naamloze massagraven. Omdat ze vaak geen paspoort hebben, zijn ze een makkelijke prooi voor de bendes. Padre Alejandro Solalinde beschrijft in zijn boek Los Narcos Me Queren Muerto (‘De drugsbendes willen me dood hebben’) Mexico als één groot massagraf. 

Geuzenpenning

Sinds 1987 is de Geuzenpenning aan verschillende organisaties en personen toegekend. De Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenpenning. De organisatie is opgericht door voormalige Nederlandse verzetsstrijders die actief waren in de Tweede Wereldoorlog. De Geuzenpenning is bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen en te steunen. 

De beroemdste winnaar is de Amerikaanse acteur Richard Gere, die de penning in 2005 kreeg uitgereikt. Gere kreeg de onderscheiding omdat hij zich met zijn International Campaign for Tibet (ICT) inzet voor de vreedzame strijd van de Tibetanen. ICT rapporteert onder meer over de religieuze onderdrukking van de Tibetanen en probeert met China een vreedzame oplossing te bereiken. 

De Geuzenpenning is eerder toegekend aan personen als de Tunesische mensenrechtenadvocaat Radhia Nasraoui (2013), de Zweedse mensenrechtenactivist Thomas Hammarberg (2014), Alice Nkom en Michel Togué, twee advocaten in Kameroen die zich inzetten voor gearresteerde homo’s en lesbiennes, en aan organisaties zoals Free Press Unlimited (2015) en MOAS (2016). Vorig jaar ging de Geuzenpenning naar Girls Not Brides.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen