Volledig scherm
Tijdens de proeverij laten deelnemers zich de Schiedamse gins en jenevers goed smaken. © Roel Dijkstra

GinFever klein en intiem feest in Schiedams jenevermuseum

GinFever, een intieme versie van het meerdaagse Jeneverfestival van andere jaren, vond zaterdag plaats in en rondom het Schiedamse Jenevermuseum aan de Lange Haven.

Het meerdaagse Jeneverfestival kon dit jaar niet doorgaan vanwege de slechte staat waarin de Havenkerk verkeert. Met GinFever speelt de organisatie in op de nog steeds groeiende populariteit van gin.

Tijdens het kleinschalige GinFever-festival brengen de uitsluitend Schiedamse distillateurs met hun cocktailbars toch voldoende liefhebbers op de been om er een gezellig samenzijn van te maken op de binnenplaats van het Jenevermuseum.

Marjolein Beumer, directeur van het Jenevermuseum, opent het festival door samen met 's wereld beste vrouwelijke bartender Tess Posthumus de 'Stokerstrots 2018' te presenteren. Beumer: ,,De moutwijnjenever wordt traditiegetrouw jaarlijks door onze stokers gemaakt voor het festival en bestaat altijd uit een basis van Old Schiedam.'' Dit jaar bevat de Trots rood fruit en merengue. ,,Met een verrassend zuurtje op het einde'', aldus Posthumus.

Masterclass

Deze bevlogen barvrouw vliegt de hele wereld over als bartender en hospitality professional en kiest vaak voor Nederlandse producten. Schiedamse gins serveert zij geregeld: ,,De keuze van het product hangt af van de cocktail die ik wil maken. Ik vind bijvoorbeeld Bobby's gin bijzonder, vanwege de Indische smaken en kruidigheid.'' Posthumus onderscheidt zich van de andere bartenders door geregeld jenever te gebruiken in haar cocktails: ,,Een prachtig Nederlands product, waarmee veel mogelijk is.'' De passie spat eraf wanneer ze vertelt. 

Quote

Een prachtig Nederlands product, waarmee veel mogelijk is

Marjolein Beumer

Want tijdens GinFever kan niet alleen geproefd worden van Schiedamse jenevers en gin, er zijn ook masterclasses. De eerste is van de Haarlemse Benno Klopman. Hij is stoker in het Schiedamse Jenevermuseum en produceert daarnaast zijn eigen gin, 'Duivelkral'. Deze drank wordt vervaardigd bij de Schiedamse distilleerderij Onder de Boompjes. De voormalige human ressources-man gaf zijn leven een nieuwe impuls door zich te gaan toeleggen op het produceren van zijn eigen gin. ,,Drank zorgt voor gezelligheid, mits je er verantwoord mee omgaat natuurlijk, en dat begint al in de slijterij.'' 

Sterrenrestaurant

Klopmans brouwsel bestaat uit kruidige, frisse aroma's en dankt zijn kenmerkende smaak aan een bijzonder etentje: ,,Ik bestelde vis bij het Rotterdamse sterrenrestaurant FG en kreeg bijzondere pepers. Ineens wist ik dat deze peper, die alleen hoog in de Himalaya groeit, het missende ingrediënt was in mijn Duivelkral.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen