Volledig scherm
Guido Antunes, tot 31 maart gemeenteraadslid voor GroenLinks Schiedam © Roel Dijkstra

Guido Antunes stopt als raadslid voor GroenLinks Schiedam

Guido Antunes stopt mer 31 maart als gemeenteraadslid van GroenLinks Schiedam. De kleurrijke Schiedammer geeft aan zijn GroenLinks-idealen niet langer binnen de raad te kunnen waarmaken.

,,Ik probeer altijd heel dichtbij mijn principes te blijven en dat wordt gelukkig gewaardeerd”, vertelt hij. ,,Ik ben nu bijna twee jaar raadslid en vond het tijd voor een evaluatie. Word ik hier nog gelukkig van, heb ik mezelf de vraag gesteld. Nee, was het antwoord.”

Soms is het zo dat idealisme het wint van pragmatisme, stelt Antunes. ,,Dat was bij mij zo bij het Eneco- dossier. Nooit hebben we voor iets gestemd dat tot de verkoop van aandelen zou leiden. Dat heb ik ook nu niet gedaan. Geen compromis. Daarmee is binnen de fractie fors gesproken en heeft men aangegeven dat het voor hen als een verrassing kwam dat ik niet met dit voorstel instemde. Daarmee ben ik op een kruispunt beland. GroenLinks idealen waarmaken binnen de raad of buiten de raad.”

Antunes kiest voor het laatste. Fractievoorzitter René Karens zegt het persoonlijk heel jammer te vinden dat Antunes stopt. ,,Hij heeft een groot hart voor GroenLinks en Schiedam. We zullen hem dan ook gaan missen. Maar ik vind het tegelijkertijd ook een heel moedig besluit. Het raadswerk is niet alleen zwaar omdat het veel tijd en energie vraagt. Het vraagt balanceren tussen staan voor je idealen en het sluiten van compromissen. Guido geeft aan daar moeite mee te hebben en daarom zijn lidmaatschap van de gemeenteraad op te geven.”

Overigens blijft Antunes nog wel actief voor de partij. Zo is hij voorzitter van het provinciebestuur van GroenLinks. Wie hem opvolgt in de Schiedamse gemeenteraad, is nog niet duidelijk.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen