Volledig scherm
Jan Kerkhof (l) en Martijn Otte zijn namens de gemeente Vlaardingen druk met het Museumkwartier. Hier staan ze achter de Warmelo & Van der Drift-panden. © DIJKSTRA, ROEL

Haringpanden onder handen: Hier kun je straks wonen

Het zout zit nog aan de plafonds: sinds het vertrek van de laatste grote haringboer uit Vlaardingen zijn de Warmelo & Van der Drift-panden onaangeroerd gebleven. Dat gaat veranderen. En vrijwel alles is mogelijk, zegt de gemeente.

De balken tegen het plafond op de begane grond zijn besmeurd met een wit goedje. Het blijkt de erfenis van decennia aan haringverwerking: zout. ,,Dat is hier sinds mensenheugenis gebruikt. Het gaat in zo'n pand zitten", vertelt Martijn Otte, projectleider bij de gemeente Vlaardingen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
© DIJKSTRA, ROEL

Een verdieping hoger staat een rij tafels, daarboven hangt een rood-witte slinger met beeltenissen van een blauwe ton en witte haring. Het is de lunchruimte van het Warmelo & Van der Drift-personeel. Iets verderop, in het trappenhuis, worden bezoekers met een geel bordje gewezen op de noodzaak van handen wassen vóór het aanraken van vis.

Haring- en zoutgroothandel Warmelo & Van der Drift, de laatste der grote haringboer in Vlaardingen, verhuisde in 2012 na een kleine tweehonderd jaar naar Katwijk, waar het bedrijf zich aansloot bij Ouwehand Visverwerking. De panden aan de Westhavenkade bleven sindsdien vrijwel onaangeroerd.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Warmelo & Van der Drift vertrok in 2012 uit Vlaardingen. © www.roeldijkstra.nl

Tot nu. De gemeente, eigenaar van de gebouwen, constateerde anderhalf jaar geleden dat de ruimtes staan te verpieteren en riep ondernemers op om zich met plannen te melden.

Schetsen

Dat gebeurde. Plannenmakers, gemeente én omwonenden zijn nu druk aan het schetsen. Slechts een paar zaken staan vast: de historische panden moeten behouden blijven en krijgen meerdere functies die in de wijk passen. Nachthoreca bijvoorbeeld is niet toegestaan.

Het gaat het om vier panden aan de Westhavenkade en een pakhuis langs de Vetteoordskade: 2843 vierkante meter bruto vloeroppervlakte in totaal. Ze stammen uit de 18de eeuw en zijn altijd gebruikt voor de haringhandel. Eind dit jaar moet een definitief plan klaarliggen.

Het is waarschijnlijk dat in de gebouwen woningen komen. Op zolder, bijvoorbeeld. Daar kunnen toekomstige bewoners genieten van uitzicht op het water door twee houten deuren open te klappen. Of in de nog altijd spierwitte ruimtes, waar jarenlang haring werd schoongemaakt.

Maatschappelijke functie

Verder ligt het voor de hand dat een horecagelegenheid zich vestigt in de voormalige haringverwerkerij. Mogelijk behoudt stichting Zeillogger Balder (SZB) haar opslagruimte; ook een maatschappelijk functie past binnen de mogelijkheden.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Het team achter de Balder gebruikt de leegstaande ruimte momenteel als opslag. © DIJKSTRA, ROEL

De gemeente spreekt van een innovatief project. Belangstellenden en burgers zijn nog nooit zó nauw bij de herontwikkeling van vastgoed betrokken, zegt zij.

Zij vindt dat mede nodig vanwege de locatie. ,,Het gaat om een historische plek in het centrum en vlakbij de metro", zegt Otte.

Hij ziet legio voordelen. ,,Zo voorkom je kritiek achteraf. Dat mensen zeggen: hoe hébben ze het kunnen verzinnen? Hopelijk krijgen we straks een plan dat iedereen steunt. Bij andere projecten zijn we achteraf soms te veel tijd kwijt aan repareren en uitleggen."

Museumkwartier

Het laten opknappen van de Warmelo-panden is onderdeel van een groter plan van de gemeente. Zij werkt met gebiedsontwikkelaar BPD samen om het zogenoemde Museumkwartier nieuw leven in te blazen.

BPD neemt meerdere panden aan de Westhavenkade en Vetteoordskade onder handen. De ontwikkelaar onderzoekt wat nog mogelijk is met deze oude, vervallen panden: de gebouwen zijn veelal dichtgetimmerd en ontoegankelijk.

De monumentale pakhuizen wil BPD restaureren en gedeeltelijk ombouwen tot appartementen. Een nog lopend onderzoek moet uitwijzen hoe dat 'met behoud van het historische karakter' mogelijk is.

Naar verwachting gaan de eerste palen over anderhalf jaar de grond in. De restauratie van historische panden moet eerder beginnen. Wanneer precies is nog onduidelijk.

Reageren? rd.brieven@ad.nl

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Waterweg en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen