Volledig scherm
Het sfeervolle Zwembad Zuid in Schiedam is sterk verouderd en aan vervanging toe. © ©Roel Dijkstra

Heel Schiedam moet profiteren van nieuw multifunctioneel sportcomplex in Zuid

Als het aan de Vrienden van Zwembad Zuid ligt, wordt er nog voor 1 april al een aanvraag gedaan voor hun burgerinitiatief bij het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. De stichting, die wordt ondersteund door een adviesgroep van partijen uit Schiedam, wil op de huidige plek van Zwembad Zuid een multifunctioneel sportcomplex bouwen.

Zwembad Zuid aan de Westfrankelandsedijk in Schiedam, dateert uit 1973. Begin jaren 90 is het gerenoveerd, waarna het in 2012 met sluiting werd bedreigd. Het actiecomité Red Zwembad Zuid voorkwam dit. Het zwembad kreeg tien jaar respijt.

,,We hebben dus de garantie dat het zwembad tot 2022 open blijft, maar wat daarna gebeurt, weet niemand”, benadrukte stichtingsvoorzitter Albert Bons gisteravond tijdens een informatiebijeenkomst. ,,Als je iets nieuws wil neerzetten, dan is mijn ervaring dat dit zo’n vier tot vijf jaar in beslag neemt. Omdat we vanuit de gemeente nog niets gehoord hebben, zijn wij dit burgerinitiatief gestart. Wij pleiten voor een multifunctioneel sportcomplex waar verschillende partijen gaan samenwerken. Nu is de tijd om actie te ondernemen, om samen iets voor Schiedam te doen.”

Het bestuur denkt een goede kans te maken en wil de politiek overtuigen van haar gelijk. Zo zijn er in Schiedam onvoldoende sportaccommodatievoorzieningen voor bewoners en bedrijven. Daarnaast is er onder kinderen van 4 tot en met 12 jaar veel bewegingsarmoede. Vele hebben een bewegingsachterstand, sommige zelfs geen zwemdiploma. Daar komt nog eens bij dat Schiedam te weinig zwemwater kent en dat veel sportaccommodaties verouderd zijn. Bovendien past een nieuw complex goed in de ambitieuze plannen die het stadsbestuur heeft met het havengebied. Dat wordt neergezet als ‘Offshore Valley’, oftewel een hoogwaardige maakindustrie.

Het nieuwe complex zou naast een zwembad en een sporthal, ook een speelse en een sportieve buitenruimte voor bijvoorbeeld volleybal moeten krijgen. Ook moet rekening worden gehouden met een ontmoetingscentrum, een restaurant en misschien wel hotel.

,,Er is van alles mogelijk”, zei secretaris Mari Dingenouts. ,,Begin maart komen we weer bijeen met onze adviesgroep. Dan beslissen we of we ons voor 1 april al aanmelden bij het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. Dat is namelijk de deadline voor burgerinitiatieven. We gaan de komende weken sowieso van start met een campagne via sociale media. Mensen gaan van ons horen.”

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen