Volledig scherm
De eerste ochtendspits van de Hoekse Lijn. © Roel Dijkstra-Vlaardingen

Hoek van Holland gaat op de schop: reizigers stappen in 2022 bij het strand uit

Op tal van plekken in Hoek van Holland gaan binnenkort de schoppen de grond in of zijn al werkzaamheden begonnen. Het werk is nodig voor de verlenging van de Hoekse Lijn.

Station Hoek van Holland Haven is, gezien vanuit Hoeks perspectief, momenteel het beginpunt van de metrolijn. Dat is tijdelijk: in 2022, wanneer de verlenging volgens de planning af dient te zijn, moet iets verderop een gloednieuw station staan. Tegelijkertijd opent dat jaar station Hoek van Holland Strand, waardoor reizigers op enkele meters afstand van het strand in- en uit kunnen stappen.

Eind vorige week zijn werklieden begonnen met het heien nabij Hoek van Holland Haven. Die palen vormen de basis voor het nieuwe gebouw station én de bijbehorende 'winkelplint'. In die plint komen 'algemene ruimten', een winkel en fietsenstallingen.

Kikkers en hagedissen

Ook de bouw van een noodgebouw aan het strand is in gang gezet. In dat gebouw worden de toiletten, de EHBO-post en de rolstoeluitleen ondergebracht. De bouw is naar verwachting halverwege december klaar. De gemeente Rotterdam spreekt van een 'tijdelijke oplossing voor tenminste drie jaar'. Tot het gebouw klaar is, blijft alles bij het oude.

Wanneer ecologen groen licht geven, beginnen specialisten deze maand nog met het kabel- en leidingwerk aan de Paviljoenweg. Onderdeel daarvan is het rooien van het gebied. Later zijn ook kabels bij de Badweg aan de beurt.

De gemeente meldt verder dat de afgelopen weken tussen het strand en de Strandweg paddenschermen zijn aangebracht. In die periode zijn meer dan zeshonderd padden, kikkers en hagedissen gevangen en buiten het werkterrein weer uitgezet.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen