De Hoekse Lijn komt tussen Schiedam en Hoek van Holland te rijden.
Volledig scherm
De Hoekse Lijn komt tussen Schiedam en Hoek van Holland te rijden. © ANP

Hoekse Lijn stevent af op nieuwe vertraging van enkele maanden

De Hoekse Lijn stevent af op een nieuwe vertraging van enkele maanden. Heikel punt is nog altijd de beveiligingssoftware.

Het wachten is op de veiligheidsverklaring die noodzakelijk is om de metro veilig te laten rijden. De verklaring zou 24 december klaar zijn, maar is nog altijd niet binnen, meldt de gemeente Rotterdam, die niet weet wanneer deze wél klaar zal zijn.

Officieel gaat de gemeente nog altijd uit van oplevering in maart. Wel gaf zij eerder aan dat een vertraagde uitgifte van de veiligheidsverklaring tot een ‘sneeuwbaleffect’ leidt, omdat bepaalde tests pas uitgevoerd kunnen worden wanneer die verklaring binnen is.

De verklaring is nog niet afgegeven, omdat softwareleverancier Bombardier nieuwe problemen in de software heeft ontdekt. Uit een test is bijvoorbeeld gebleken dat de overgang op de Deltaweg in Maassluis niet goed sluit. ,,Op dit moment wordt door de softwareleverancier een nadere analyse uitgevoerd of de fout in de software een lokaal probleem betreft of dat de storing zich bij meerdere overwegen kan voordoen”, aldus de gemeente.

Foutje

Ook heeft Bombardier een fout geconstateerd in ‘kastjes’ langs het spoor die de snelheid van de metro doorgeven. De softwareleverancier doet daar nu ‘nader onderzoek’ naar.

Verder meldt de gemeente dat zij zich buigt over compensatiemaatregelen voor gedupeerde reizigers. Het uitgeven van introductiekaarten is één van de voorgestelde maatregelen.

De Hoekse Lijn zou aanvankelijk op 1 september 2017 rijden.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen