(C) Roel Dijkstra Fotografie/ foto: Marc Heeman

Vlaardingen, Hoogwater in KW-haven
Volledig scherm
(C) Roel Dijkstra Fotografie/ foto: Marc Heeman Vlaardingen, Hoogwater in KW-haven © DIJKSTRA, ROEL

Hoogwater in aantocht? Gemeente Vlaardingen wil gaan waarschuwen per sms

Een sms'je dat waarschuwt voor hoogwater: de gemeente Vlaardingen werkt aan een dienst die dat mogelijk moet maken.De lancering van de service staat gepland voor oktober en is bedoeld voor specifieke groepen. ,,Alleen de mensen die in het gebied werken of wonen kunnen zich voor deze service aanmelden", licht een woordvoerder toe.

Momenteel worden bewoners in het buitendijkse gebied telefonisch geïnformeerd door een medewerker van gemeentelijke havendienst. Dat geldt ook voor andere belanghebbenden.

Om de communicatie verder te verbeteren, komt de gemeente met flyers. In die flyers staat informatie over de gevaren van hoogwater en de verantwoordelijkheden van de spelers in het desbetreffende gebied.

Meetfrequentie

Het stadsbestuur heeft dit laten weten in antwoord op vragen van het CDA. Die trok aan de bel op het moment dat Vlaardingen regelmatig te kampen het met hoogwater. In de eerste twee maanden van het jaar waarschuwde de gemeente al twintig keer.

Een trend is lastig te ontwaren, stelt het college. ,,Op basis van de meetgegevens blijkt dat het aantal gebeurtenissen per jaar sterk fluctueert. Wel is in de periode tussen 1971 en 2018 een stijgende trend zichtbaar. Een kanttekening hierbij is dat de meetfrequentie sinds 1987 is toegenomen."

Betonblokken

Hoogwater is met name een probleem in en rond de Koningin Wilhelminahaven. Meestal komt het voor in de periode tussen 1 oktober en 15 april, het stormseizoen.

Ondernemer Jan Joanknecht, eigenaar van een bedrijfsverzamelgebouw in de Koningin Wilhelminahaven, lanceerde eerder dit jaar een plan om einde te maken aan de overlast als gevolg van hoogwater. Hij wil een ring van betonblokken - in hoogte variërend van 80 tot 110 centimeter - op de kades van de Oosthavenkade, Westhavenkade en Koningin Wilhelminahaven plaatsen en daarmee het water tegenhouden.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen