Volledig scherm
Ann van den Berg op de Strandweg in Hoek van Holland. © DIJKSTRA, ROEL

'Jaren verder voordat duin is hersteld'

TROTS OP MIJN STRAATElke straat heeft een eigen verhaal. En iedere inwoner van het Waterweggebied ook. Ger van Veen belicht elke week een andere straat en haar bewoners.

Een jonge gemeente. In 1864 gesticht en in bezit van 's Gravenzande. In 1914 overgenomen door Rotterdam vandaar dat het ook wel Rotterdam aan Zee genoemd wordt, maar daar moeten de rechtgeaarde Hoekenezen niets van weten. Als je over de Stationsweg loopt zie je de vier appartementsgebouwen aan de Strandweg al voor je opdoemen. Zee, zon, wind, zand en een prachtig duinlandschap. 

Rijk gevoel

Toch is er het nodige veranderd de laatste tijd. Het duin is kaal en arbeiders werken hard om de metro door te trekken naar het strand. Bewoner Ann van den Berg is ontzettend trots op haar straat maar heeft ook haar bedenkingen. ,,We zijn hier 2007 komen wonen. Dichtbij onze kinderen. We komen uit IJsselmonde, stonden we steeds in de file als we hier naar toe moesten. Deze appartementen zijn geweldig. De straat idem dito. We gaan hier nooit meer weg. We zitten op 800 meter van het strand. Lekker eten in een strandtent met een mooi wijntje erbij. Dan voel je je echt rijk."

Quote

Het duin krijgt een klap door de werkzaamhe­den

Ann van den Berg

Ze heeft geen kritiek op de straat of op haar appartement. Het gaat haar over de manier waarop ze de metro aanleggen. ,,Wij wilden een ongelijkvloerse kruising, dat de metro onder de Strandweg door zou gaan. Dat kostte 19 miljoen meer, vond de politiek te duur. Nu komt hij langs ons huis. Een soort schoenendoos met deksel. Het duin krijgt een klap door de werkzaamheden. Alles is gerooid. Ik ben bang dat het lang gaat duren voordat het terugkomt omdat de grond hier schaars is. Ik wil het beste voor mijn straat en blijf daarvoor strijden.''

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen