Volledig scherm
Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam © Jenevermuseum Schiedam

Jenevermuseum grondig verbouwd

Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam wordt de komende maanden grondig verbouwd. Onder meer de museumzalen krijgen een flinke opknapbeurt. Deze week is er een start gemaakt met de eerste bouwplannen. Na de verbouwing moet het museum een stuk interactiever zijn.

De verbouwing van het museum aan de Lange Haven gaat zo’n 650.000 euro kosten, en wordt voor een groot deel gefinancierd door subsidies van verschillende fondsen. Inmiddels is de laatste benodigde subsidie binnen, waardoor het plan, waar museumdirecteur Marjolein Beumer samen met haar team twee jaar aan heeft gewerkt, in gang kan worden gezet. ,,De offertes en ideeën liggen al langere tijd klaar, dus we starten deze week gelijk met het maken van de eerste bouwtekeningen.”

Crowdfundig

Quote

We worden een stuk interactie­ver dan dat we nu zijn, hiermee hopen we dat het museum meer bezoekers trekt.

Marjolein Beumer, Directeur jenevermuseum

Het grootste gedeelte van de 650.000 euro is inmiddels binnen. ,,We missen nu nog een klein deel van de subsidie”, legt de museumdirecteur uit. ,,We hopen dat we dit bedrag, zo’n 17.000 euro, door crowdfunding en donateurs bij elkaar kunnen krijgen. Het geldbedrag komt ten goede aan de educatieve programma’s voor kinderen en volwassenen.”

Het museum moet na de grondige verbouwing een stuk interactiever worden dan voorheen. ,,De oude vitrines en glazen kasten verdwijnen voor een groot gedeelte”, zegt een woordvoerster van het museum. ,,In het vernieuwde museum worden oude verhalen door middel van beeld en geluid verteld. We worden dus een stuk interactiever dan dat we nu zijn, hiermee hopen we dat het museum meer bezoekers trekt. Het zou heel erg mooi zijn als we de jeugd meer aan kunnen spreken.”

In het vernieuwde museum staan drie thema’s centraal. ,,Het draait natuurlijk allemaal om de jenever”, zegt een woordvoerster. ,, In het eerste thema wordt aandacht besteed aan de productie van jenever. Het tweede thema gaat over Schiedam als jeneverstad, waarbij mensen uit de jeneverindustrie aan het woord komen. Bij het laatste thema wordt er aandacht geschonken aan de reclame en marketing rond de jenever.

Verbouwing

De verbouwing gaat enkele maanden in beslag nemen. ,,Bezoekers merken er over het algemeen weinig van”, zegt de woordvoerster. ,,De komende weken vinden de werkzaamheden vooral achter de schermen plaats.” Pas begin volgend jaar worden de museumzalen en de toegang van een grondige metamorfose voorzien. De zalen zijn dan zo’n twee maanden gesloten. ,,Het onderste van het museum gedeelte en de branderij zijn tijdens de verbouwing van de museumzalen wel gewoon geopend”, zegt de woordvoerster. ,,Bezoekers kunnen het museum dan tegen gereduceerde toegangsprijzen bezoeken.”

Het is nog niet precies duidelijk wanneer de werkzaamheden helemaal zijn afgerond. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen