Jofel aan de Plas winnaar AD Terrassentrofee 2018

VideoJofel aan de Plas in Vlaardingen is de winnaar van de AD Terrassentrofee 2018. Na de beoordeling van zestien terrassen wees een jury bestaande uit docenten van de Horeca Vakschool Rotterdam uit de top-3 de winnaar aan.

Dat was voor de vakjury geen gemakkelijke opgave. ,,Het gevoel dat wij bij alle zaken kregen, was: ‘hier komen we graag terug’”, vertelt Emil van Gendt, docent gastheerschap. ,,Maar het ervaren personeel van Jofel aan de Plas gaf echter de doorslag.”

Op het terras van Jofel aan de Plas in Vlaardingen wist Van Gendt niet wat hij hoorde: ,,Een kelner zei tegen een groepje oudere dames; ‘Zo, meiden. Wat mag het zijn?’ Daar werd glimlachend op gereageerd. Het contact met de gast hoeft dus niet altijd formeel te zijn, maar een kelner moet wel aanvoelen dat het losjes kan. Daar is ervaring voor nodig en dat is er genoeg bij Jofel aan de Plas. Tel daar een goede, schappelijk geprijsde menukaart, de fraaie ligging aan die Krabbeplas en een strak nieuw terras bij op; en je krijgt de winnaar van de terrassentrofee 2018.”

Ervaring

De zoektocht naar het beste terras van Rotterdam en omstreken duurde twee maanden en bracht ons naar volgepakte terrassen in de kop van Goeree-Overflakkee tot de Krimpenerwaard en alles daartussen.

Nu is het niveau van de bediening nergens ver beneden peil, maar met name in Rotterdam zorgen jonge, studentikoze kelners en serveerders soms voor hachelijke situaties op het terras. De ene zet een gerecht neer op de verkeerde tafel, een ander vergeet een bestelling af te handelen of bezwijkt onder de stress. 

Het probleem zit ‘m niet alleen in de onervarenheid van het personeel, maar ook in de hoge werkdruk. Het afgelopen zomerseizoen zaten de terrassen overvol. Bij elke zaak waar wij kwamen, werd dringend naar personeel gezocht. Je mocht soms blij zijn dat er nog iemand was die je met die hitte een verkoelend drankje kwam brengen.

Buiten Rotterdam hebben de horecabazen hun zaken beter voor elkaar. Daar zien we op het terras voldoende ervaren fulltimers, die ook bij enorme drukte presteren. Niet voor niets komen er  dit jaar in de top-4 van de terrassentrofee louter zaken van buiten de Maasstad voor.

Volledig scherm
Het winnen van de trofee is reden voor een feestje. © Frank de Roo

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!