Volledig scherm
Het is een grote wens van de SP om de werkwijze zoals die in Den Haag wordt gehanteerd, ook in Schiedam in te voeren. © ANP

Jong en krap bij kas? Gemeente Schiedam koopt nu schulden op

De gemeente Schiedam start een proef, naar voorbeeld van de gemeente Den Haag, om schulden van jongeren op te kopen en kwijt te schelden. De raad steunt het initiatief van de SP, zo bleek dinsdagavond tijdens de behandeling van de zomernota, de voorloper van de begroting in november.

Hoewel verantwoordelijk wethouder Marcel Bregman het voorstel ontraadde, vanwege de hoge kosten, omarmde een meerderheid van de fracties het idee van de socialisten.

,,Wij hebben in Schiedam zo'n 3.200 jongeren met schulden, dat is een enorme groep'', betoogde Bregman. ,,Ik denk niet dat dit de juiste oplossing is om hen te helpen.'' Maar de wethouder werd uiteindelijk overruled door de raad.

Toekomst

Quote

Het biedt de jongere een echte, nieuwe kans op een mooie, stabiele toekomst

Sun van Dijk (SP)

Er zijn in Schiedam veel jongeren met problematische schulden. Meer dan alleen een studieschuld, benadrukte SP-raadslid Sun van Dijk. ,,Dit frustreert hun kansen op een stabiele toekomst. Het is in ieders belang dat onze jongeren gaan studeren en werken. Maar jongeren kunnen niet in aanmerking komen voor een regulier schuldsaneringstraject door gebrek aan een vast inkomen. Dat verkleint de kans van jongeren om een gezonde basis voor de toekomst op te bouwen."

Het is een grote wens van de SP om de werkwijze zoals die in Den Haag wordt gehanteerd, ook in Schiedam in te voeren. Het Jongeren Perspectief Fonds in Den Haag koopt de schulden van jongeren op en scheldt deze gedeeltelijk kwijt met als voorwaarde dat de jongere serieus aan de slag gaat met onderwijs of vrijwilligerswerk.

,,Het mooie van deze proef is dat niet de schuld maar het toekomstperspectief van de jongeren centraal staat. Dat biedt de jongere een echte, nieuwe kans op een mooie, stabiele toekomst'', aldus Van Dijk.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen