Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP/VI Images

Justitie eist twee jaar cel tegen serie-inbreker

Vijf maanden geleden kwam de 26-jarige Pool P. Ch. naar Nederland, volgens eigen zeggen, 'om te werken en een gezin te stichten'. Een baan heeft hij niet en een partner is nog niet gevonden. Wel is hij al veroordeeld voor winkeldiefstallen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee jaar cel tegen de Pool voor een vijftal woninginsluipingen met diefstal in Schiedam.

Daarin zou de vermeende dief zich hebben gespecialiseerd. Zo zag een bewoonster van de Lange Haven in Schiedam in augustus door het slaapkamerraam een man uit haar boven gelegen woonkamer klauteren langs de gevel, waarna ze haar laptop miste.

Handtas

Politieagenten herkennen P. Ch. van beveiligingsbeelden. Tijdens de warme zomerse nachten zou hij bij herhaling zijn binnengeslopen via openstaande achtertuindeuren of ramen. Tassen, bankpassen raakten gedupeerden kwijt. Een bewoonster van de Polderweg herkende de insluiper van foto's. Ze zag hem haar handtas op de kop zetten en vluchten met haar huissleutels. Die zijn later vlakbij de woning bij hem aangetroffen, waarna de verdachte is opgesloten.

Quote

Er zijn veel mensen die eruit zien als ik

Verdachte

Aan de Groenelaan en Middelharnisstraat in Schiedam zou hij op één dag hebben toegeslagen. Agenten herkenden hem van camerabeelden door zijn beentattoo. ,,Die hebben heel veel mensen. En er zijn er ook veel die eruit zien als ik,'' aldus de verdachte in zijn verdediging.

Herinneren

Waar hij op de dagen van de inbraken uithing, kon hij niet vertellen. ,,Ik drink heel weinig. Maar als ik drink, dan kan ik me nog maar heel weinig herinneren van die dag,'' aldus de verdachte.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen