Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Justitie wil ruim een miljoen hebben van Schiedams zorgfraude-echtpaar

Justitie wil 1,2 miljoen euro hebben van een Schiedams echtpaar dat in 2017 tot 3,5 jaar cel werd veroordeeld wegens grootschalige zorgfraude. De rechtbank van Den Haag buigt zich deze week over de zaak tegen de 39-jarige man en zijn één jaar oudere vrouw.

Het stel runde Zorgbureau Schiedam en fraudeerde tussen juli 2010 en eind november 2012 op meerdere manieren. Zo kochten zij een ambtenaar van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) om. Die zou ruim 21.000 euro aan steekpenningen hebben ontvangen, waarna ze indicaties zou hebben ‘opgehoogd’ en termijn(en) zou hebben verlengd zodat er te hoge persoonsgebonden budgetten (pgb’s) verstrekt werden. De ambtenaar, een 49-jarige vrouw uit Schiedam, werd voor haar aandeel in de fraudezaak veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar. 

Hoofdverdachten

Het zorgbureau van de twee hoofdverdachten was volgens justitie op nog een ander front fout bezig. Het hielp Turkse onderdanen aan valse documenten voor een verblijfsvergunning om in Nederland te blijven. 

Bij de fraudezaak was ook een voormalig Vlaardings raadslid betrokken. Hij zou op grote schaal hebben gefraudeerd met valse facturen van Stichting Mozaïek en werd vervolgd voor valsheid in geschrifte. Justitie eist dat hij 116.000 euro aan ‘wederrechtelijk verkregen voordeel’ aan de staat betaalt. 

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen