Volledig scherm
Fred Voskamp (links) en Peter Ouwendijk verrichten de starthandeling. © DIJKSTRA, ROEL

Kademuur Goudsteen in stadshart Maassluis eindelijk vervangen

De komende weken wordt de kademuur van de Goudsteen in het centrum van Maassluis na jaren van voorbereiding vervangen. Het werk neemt zo'n dertien weken in beslag.

Het is een bijzonder plekje: de Goudsteen in Maassluis. Het is een locatie die vroeger deel uitmaakte van Rijksstraatweg nummer 4. De weg is honderden jaren geleden aangelegd door de enige echte Napoleon Bonaparte. Maar tijden veranderen, want de Goudsteen staat nu te boek als verbindingsweg tussen het Marelplein en de Markt.

De kademuur verkeert echter al jaren in slechte staat en is aan vervanging toe. Het werk had eigenlijk al eerder verricht moeten worden, maar vanwege het 400-jarig bestaan van de eerste stad aan de Waterweg in 2014, werd het uitgesteld.

Dertien weken

Het monitoren van de muur en de voorbereidingen op het herstel gingen echter wel door. ,,Dat maakt het werk nu makkelijker'', aldus wethouder Fred Voskamp, die gisteren samen met Peter Ouwendijk, bestuurder van het hoogheemraadschap van Delfland, de starthandeling verrichtte. De klus moet in zo'n dertien weken geklaard zijn. Aannemer Van Dijk Maasland, die de verderop gelegen kademuur van de Wip herstelde, neemt ook deze opdracht voor zijn rekening.

Kreeg de Wip een betonconstructie, voor de Goudsteen wordt gebruikgemaakt van een damwandconstructie. Verder wordt de muur zo'n 20 centimeter opgehoogd om ook in de toekomst droge voeten te houden. De nieuwe muur behoudt de historische uitstraling die past bij de sfeer van de binnenstad van Maassluis.

Quote

We proberen de overlast zo veel mogelijk te beperken, maar het zal niet onopge­merkt blijven.

Fred Voskamp

Omdat de gevels heel dichtbij staan en de machines die gebruikt worden zwaar zijn, wordt het werk nauwkeurig in de gaten gehouden. Voskamp: ,,Het werk is in overleg met de omwonenden afgestemd. We proberen de overlast zo veel mogelijk te beperken, maar het zal niet onopgemerkt blijven.''

Weekmarkt

Het werk aan de kade van de Goudsteen is het laatste stukje van de herinrichting van het Stadshart. Eerder werden al de Vlieten, de Markt en de Wip onder handen genomen. Als ook de Goudsteen weer spic en span is, en een doorgang naar het Marelplein ontstaat, verhuist de weekmarkt ook naar dit plein.

Ook zal het standbeeld van Abraham Kuyper dan weer terugkeren. De antirevolutionaire politicus Kuyper werd op 29 oktober 1837 in Maassluis geboren. Kuyper krijgt wel een nieuwe, prominentere plek op het Marelplein.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen