Burgemeester Cor Lamers (links) is maar wat trots op het feit dat er in een dag tijd een coronapost in de Schiedamse Margriethal is ingericht.
Volledig scherm
Burgemeester Cor Lamers (links) is maar wat trots op het feit dat er in een dag tijd een coronapost in de Schiedamse Margriethal is ingericht. © GinoPress

Kom niet zonder verwijzing huisarts naar coronapost in Margriethal

De eerste dag van de coronapost in de Margriethal in Schiedam, die dinsdag in gebruik is genomen, is goed verlopen. De spreekuren van de drie aanwezige artsen waren niet overvol en verliepen soepel.

Wel kwamen er toch nog mensen zonder afspraak naar de post. ,,Patiënten die zonder afspraak komen, worden terug verwezen naar hun eigen huisarts, dus dat heeft geen enkele zin”, benadrukt een woordvoerster van Huisartstenposten Schievliet Nieuwe Waterweg Noord. ,,Alleen patiënten met een verwijzing van de huisarts of een medewerker van de huisartsenpost die een afspraak hebben, mogen naar binnen.”

Verder bestaat nog de misvatting dat op de post wordt getest op corona. Dat is niet het geval. Patiënten worden op deze post onderzocht, behandeld en indien nodig doorverwezen naar het ziekenhuis.

Tenten

Schiedammers, Vlaardingers en Maassluizers die zich de komende dagen met corona-achtige verschijnselen melden bij hun huisarts, zullen vervolgens worden onderzocht in de Margriethal in Schiedam. Hier is een coronapost ingericht: tien tenten die op ruime afstand van elkaar staan. Elke tent fungeert als spreek- en onderzoekskamer.

Het idee is een initiatief van de GHOR (het geneeskundige onderdeel van de Veiligheidsregio), de gemeente Schiedam, Huisartsenposten Schievliet locatie Nieuwe Waterweg Noord en het Rode Kruis. De partijen hebben één gezamenlijk doel: de zorg voor patiënten met klachten die kunnen duiden op het coronavirus zo goed en veilig mogelijk laten verlopen.

Het is de bedoeling dat huisartsen en hun assistenten in diensten in de Margriethal werken. ,,We zullen niet direct alle tien de tenten openstellen, maar het is wel mogelijk”, vertelde Mariëtte Glim, directeur Huisartsenposten Schievliet Nieuwe Waterweg Noord eerder al.

,,Er kunnen in elk geval tien patiënten tegelijk worden onderzocht, maximaal 120 per 24 uur. Mocht de situatie helemaal uit de hand lopen, dan kunnen we dit aantal uitbreiden naar 400 patiënten per etmaal. We houden rekening met alle scenario’s, maar laten we hopen dat het niet nodig is om op te schalen.”

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen