Kosten jeugdhulp rijzen de pan uit
Schiedam, Vlaardingen en Maassluis wacht een fikse financiële tegenvaller: zij dreigen dit jaar miljoenen extra te moeten betalen voor jeugdhulp. Sinds 1 januari pakken gemeenten de zaken anders aan. Dat was een prijzige stap, blijkt nu.
Delen per e-mail
Een 16-jarig meisje is geestelijk niet in orde, werkt voor een loverboy en ruziet thuis. Sinds 1 januari 2018 is haar leven íets simpeler: ze hoeft nog maar naar één adres voor hulp. Zulke meisjes hebben jeugdhulp nodig en worstelen al jaren met administratieve rompslomp. In deze regio zijn de extreme gevallen onder behandeling bij tal van instellingen. Deze jongeren moeten talloze afspraken en behandelingen op elkaar weten af te stemmen.
Gedoe én duur, vonden de Waterweggemeenten. Sinds 1 januari is het beleid daarom aangepast, waardoor zorgbehoevende jongeren nog maar met één zorgaanbieder contact hoeven te onderhouden. Die instantie pakt álle problemen van de desbetreffende persoon aan. Zelf, óf met hulp van een ingehuurde specialist. De jongere hoeft nog maar met één zorgaanbieder contact te houden.
Een andere verandering was dat behandelingen niet langer voor onbepaalde tijd zijn. De zorgaanbieder schat samen met het gemeentelijk wijkteam en ouders de duur van het traject in. Als de jongere minder behandeling nodig heeft, is dat mooi meegenomen voor de zorgverlener. Die krijgt een vaste prijs. Maar duurt de behandeling langer, dan stijgt de prijs niet.
Nu blijkt de nieuwe manier van werken peperduur te zijn en wacht een forse financiële tegenvaller. Vooral zorg voor jongeren met een beperking blijkt duur: die tak kent in Vlaardingen bijvoorbeeld een 'enorme overschrijding' van nu al 1,1 miljoen euro. Het blijkt dat wijkteams en zorgaanbieders de verkeerde afwegingen maken, omdat zij niet het juiste gereedschap hebben om goede keuzes te maken. Hierdoor krijgen jongeren vaak duurdere arrangementen aangeboden.
Goedkoper
De gemeenten voelen zich nu genoodzaakt om 'direct en ad hoc' in te grijpen. Zij gaan onder meer afgesloten contracten met zorgaanbieders onderzoeken en kijken of deze alsnog aangepast - lees: goedkoper gemaakt- kunnen worden.
De scherpte moet terugkeren: ,,Jeugdigen lijken onnodig lang in de jeugd met beperking-zorg te verblijven'', schrijft de gemeente Vlaardingen. In Maassluis verwacht men een overschrijding van zo'n 750.000 euro. Schiedam is nog voorzichtig met het noemen van cijfers. ,,Na de zomer zitten we met uitvoeringsinstantie ROGplus aan tafel om te kijken hoe we stappen kunnen zetten. Dan kunnen we meer vertellen'', zo deelde wethouder Patricia van Aaken de bezorgde raad onlangs mee.
In de regio Rijnmond maken zo'n 21.000 jongeren van jeugdhulp.
Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
PREMIUM
Jouw regionieuws Gemist? Rotterdam gaat met kickbokslessen messenterreur te lijf en personeelsrel in The Student Hotel
Ben je er niet aan toegekomen om al het nieuws uit Rotterdam en omstreken vandaag te volgen? Dit is het nieuws van vrijdag 22 januari. -
PREMIUM
Nog geen twee jaar na ontslag is ‘Keizer Frans’ terug aan het politieke front
Nog geen twee jaar na zijn ontslag als wethouder van de gemeente Vlaardingen, keert Frans Hoogendijk terug aan het politieke front. Hij is weer fractievoorzitter van zijn partij ONS.Vlaardingen en wordt zo goed als zeker lijsttrekker tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. -
Dit zijn de eerste priklocaties in deze regio: 90-plussers zijn eind deze maand aan de beurt
De eerste priklocaties in de Rotterdamse regio zijn bekend. Het doel is op 30 januari de eerste 90-plussers, die alleen of met hulp naar zo'n locatie kunnen komen, te vaccineren tegen het coronavirus. -
Cliënt pleegt diefstal bij advocatenkantoor Vlaardingen: ‘Geen dossiers buitgemaakt’
Een cliënt van Advocatenkantoor Berkouwer en Elbertse aan de Westhavenkade in Vlaardingen heeft woensdagochtend bij dat kantoor een diefstal gepleegd. Het is niet duidelijk wat er is buitgemaakt, maar volgens het kantoor hoeven andere klanten zich geen zorgen te maken. ‘We hebben wel eens te maken met boze mensen’.
-
Megacruiseschip op gas vaart over Nieuwe Waterweg richting Rotterdam
Het megacruiseschip Ms Iona doet vandaag Rotterdam aan. Het schip van zo’n 345 meter lang vaart via de Nieuwe Waterweg richting Cruise Port Rotterdam. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor.
In samenwerking met indebuurt Vlaardingen