Volledig scherm
Het Vlaardingse college van burgemeester en wethouders, hier ook nog met de vertrokken SP-wethouder Arnout Hoekstra. © Angelique van Woerkom

Kritisch rapport: ‘bestuur in Vlaardingen werkt niet’

De Vlaardingse gemeenteraad is niet stabiel genoeg om te werken met een raadsprogramma en een minderheidscollege. Dat is de conclusie van Hans Andersson, die de afgelopen maanden onderzoek deed naar de bestuurskracht van de gemeenteraad. 

Volgens het rapport voldoet de raad 'in de verste verte niet' aan de condities om met een raadsprogramma te werken. Een kwartiermaker moet Vlaardingen helpen aan een toekomstig meerderheidscollege.

Het advies van Hans Andersson volgt na het vertrek van SP-wethouder wethouder Arnout Hoekstra (financiën) half november en de motie van zijn partij om 'terug naar de tekentafel' te gaan.

De gemeenteraad werkt met een zogenoemd raadsprogramma, waaraan alle Vlaardingse partijen, en dus niet alleen de coalitie, aan hebben meegeschreven. Deze dient als leidraad voor de komende vier jaar, maar is volgens sommigen mislukt. Wat Andersson betreft werkt zo'n programma al helemaal niet nu het college geen meerderheid meer heeft sinds Hoekstra's vertrek.

‘Kansloos’

De adviseur is ook van mening dat de huidige politieke cultuur in de Vlaardingse raad ervoor zorgt dat deze nieuwe vorm van besturen 'kansloos' is. Andersson heeft voor zijn conclusies en aanbevelingen met alle fracties gesproken.

De hele raad moet het eens worden over de spelregels - zowel politiek als bestuurlijk - van een raadsprogramma. Verder moeten wat Andersson betreft de verschillende fracties 'elkaar iets gunnen' en moet er een cultuur van 'rust, continuïteit, openheid, besluitkracht en samenwerking' komen.

Kortom: de raadsleden moeten opnieuw met elkaar om de tafel, aan de hand van een kwartiermaker. Er moet een nieuw college worden gevormd die wel een meerderheid heeft en de zware dossiers - zoals huisvesting, reconstructie van de Marathonweg en de revitalisatie van de kwakkelende binnenstad - moeten meer prioriteit krijgen. Ook adviseert Andersson gedragsregels op te stellen voor het gebruik van sociale media en een trainingsprogramma voor betere omgangsnormen in de raad te starten.

Volgende week gaat de raad met elkaar in debat over het rapport.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen