Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Lucht in Schiedam smerig, maar stad werkt hard aan verbetering

Schiedam mag volgens onderzoek van het RIVM behoren tot de drie steden waar de lucht het vuilst is, de stad werkt hard aan een schonere omgeving. Zo ondertekent wethouder Jeroen Ooijevaar maandag het Schone Lucht Akkoord.

Rotterdam, Schiedam en Rijswijk zijn de meest vervuilde steden als het gaat om uitstoot door verkeer en industrie. Dit blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), die zijn geanalyseerd en uitgesplitst door dataonderzoeksbureau Local Focus. Volgens de gepubliceerde cijfers van het gezondheidsinstituut is de lucht vorig jaar iets minder schoon geworden.

Het meetpunt op de Alphons Ariënsstraat in Schiedam kwam in 2019 gemiddeld uit op 26,6 microgram stikstofoxiden (een uitlaatgas uitgestoten door het verkeer) per kubieke meter. Gemiddeld voor Nederland is dat 18,8. Ter vergelijking: in Rotterdam is dat gemiddeld 27 en in Vlaardingen 25,4.

Actieplan

Wethouder Jeroen Ooijevaar kan niet om de cijfers heen, maar benadrukt dat Schiedam er alles aan doet om het tij te keren.

Zo heeft de raad vorig jaar het Actieplan Lucht & Geluid vastgesteld. Daarin staan 33 concrete maatregelen, waaronder 80 nieuwe laadpalen voor elektrische auto's, maar ook elektrische deelauto's en een stedelijk distributiecentrum dat de binnenstad moet ontlasten. Daarnaast wordt meer groen aangelegd dat een filterende werking heeft en is een lobby voor maatregelen bij snelwegen, industrie, havens en luchtvaart.

Bovendien ondertekent Ooijevaar maandag namens Schiedam het landelijke Schone Lucht Akkoord.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen