Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Maurice R. vrijgesproken van doden echtgenote: kon ook val van trap zijn

Maurice R. (50) uit Maasland is vrijgesproken van het doden van zijn vrouw. In juni 2017 werd Judith dood gevonden, onder aan de trap in haar eigen huis. Volgens het Openbaar Ministerie had R. haar geslagen, waarna hij haar van de trap had geduwd of waardoor zij van de trap was gevallen.

De rechtbank oordeelt op basis van rapporten van deskundigen dat niet 'met voldoende zekerheid' vastgesteld kan worden hoe het dodelijke letsel bij Judith is ontstaan en dus ook of R. wel een rol had in haar dood.

R. belde in de nacht van 11 op 12 juni zelf naar 112, nadat hij eerst zelf geprobeerd zou hebben om de vrouw, die rochelend ademhaalde en buiten kennis was, te helpen. Hij vertelde dat hij zijn vrouw onder aan de trap had gevonden.

Twijfels

De politie twijfelde al snel aan zijn lezing van het verhaal. Het stel had vaak ruzie, waarbij wel eens geweld zou zijn gebruikt. Buren hadden die nacht een enorme klap gehoord, een van hen hoorde R. daarna roken in de tuin. Een familielid dat die nacht toevallig aan de deur kwam, vertelde hij niets over de toestand van zijn vrouw, terwijl uit zijn verhaal zou blijken dat hij haar toen al gevonden had en bezig zou zijn hulp te verlenen.

Forensisch artsen, een patholoog en een toxicoloog onderzochten daarna haar lichaam en haar verwondingen. De patholoog stelde dat ze nooit kon zijn overleden als gevolg van een val van een trap. Een andere deskundige vond dat ook het meest waarschijnlijke scenario, maar meende ook dat dat niet met zekerheid was vast te stellen. Weer een ander zei dat het dodelijke letsel van Judith ook ontstaan kon zijn door een val.

De rechtbank oordeelt nu dat het hierdoor onmogelijk is om zonder enige twijfel te kunnen zeggen dat het R. moet zijn geweest die de hand had in haar dood.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen