Volledig scherm
Windmolens langs de Waterweg © Roel Dijkstra

Maximaal vijftal windmolens in Oeverbos

De gemeenten Vlaardingen en Maassluis hebben overeenstemming bereikt over de plaatsing van vier tot vijf windturbines tussen de beide steden. Die komen nagenoeg allemaal op Vlaardings grondgebied, in het Oeverbos.

In het voorstel van Vlaardingen en Maassluis worden het Oeverbos (Vlaardingen) en De Dijk (Maassluis) als één locatie beschouwd. Dat maakt het mogelijk om in het hele gebied extra - vier tot vijf windmolens - te plaatsen. Zo willen de steden een bijdrage leveren aan de gezamenlijke opgave van de provincie Zuid-Holland.

Maassluis onderschrijft het recreatieve belang van de Broekpolder in Vlaardingen en ondersteunt het verzoek van de buurgemeente om deze plek te schrappen.

Jan van den Hoek, raadslid van Forum voor Maassluis, is verrast. ,,Ik begrijp best dat Vlaardingen op deze plek geen windmolens wil, maar nu heeft alleen Maassluis er last van'', zo meent hij. ,,De afstand van het Oeverbos tot de bewoonde wereld is veel groter dan vanaf De Dijk in Maassluis.''

Het Vlaardings Energie Collectief (VEC) hoopt binnen vijf jaar vier windmolens te kunnen bouwen. Die moeten langs het Scheur in lijn van de al bestaande twee molens worden neergezet.

VEC wil daar een burgerinitiatief van maken. Dat betekent dat de burger kan meebetalen. De kosten zijn geschat op 14 miljoen euro.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Waterweg en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.