Volledig scherm
Medisch Centrum Hoog Lede in Vlaardingen. © Medisch Centrum Hoog Lede Vlaardingen

Medisch centrum Hoge Lede in Vlaardingen alleen overdag open

Het veelbesproken medisch centrum Hoog Lede in Vlaardingen moet in de avonduren en op zaterdagen gesloten blijven. Dat meldt het stadsbestuur. Omwonenden vinden het, na een lange juridische strijd, 'tenminste iets'.

Het college wijzigde deze week de vergunning van het centrum aan de Francijntje de Kadtlaan. Het betrof een aanpassing van de toegestane openingstijden. Hieruit volgt dat het centrum alleen op doordeweekse dagen - tot 18.00 uur - geopend mag zijn.

De aanpassing volgt op een tussentijdse uitspraak van de rechter. Die concludeerde vorige maand dat de gemeente onvoldoende heeft onderbouwd waarom het centrum in de avonduren en op zaterdagen geopend zou moeten zijn. Het was het enige probleem dat de rechter toen constateerde.

Het besluit is prettig voor omwonenden die al vijf jaar tegen de bouw van het medisch centrum in nieuwbouwwijk Park Hooglede strijden. Ze vinden dat zo'n complex niet in de wijk past en zijn bang voor verkeersoverlast. Met een gang naar de rechter probeerden ze de bouw te stoppen. Dat mislukte: het medisch centrum kon dit voorjaar gewoon open.

Advocaat Bart-Jan Walraven, die buurtbewoners bijstaat, is tevreden met de aangepaste vergunning. ,,Het is in ieder geval iets. Al hadden mijn cliënten dat centrum liever helemaal niet in de buurt gehad."

Uitspraak

Momenteel loopt nog een bodemprocedure. Die behelst een uitgebreider onderzoek en moet definitief uitsluitsel geven over de plannen. De tussentijdse uitspraak van vorige maand, waaruit de aangepaste openingstijden voortvloeiden, was onderdeel van deze procedure. Initiatiefnemer Jasper de Wit, tevens huisarts, kan leven met het besluit van de gemeente. ,,Want we willen niet dat de hele vergunning in de waagschaal wordt gelegd. Maar mocht het in de toekomst nodig blijken om toch 's avonds open te gaan, bijvoorbeeld vanwege eisen die zorgverzekeraars stellen, dan zullen we opnieuw in overleg treden met de gemeente."

In het nieuwe medisch centrum Hoog Lede komen drie huisartsenpraktijken, een apotheek en een fysio-praktijk te zitten. Ook is in het complex ruimte voor een podoloog, een diëtist, een psycholoog, paramedici, een logopedist en een huidtherapeut.

Dat alles in een pand van twee verdiepingen. Volgens De Wit staan zo'n negenduizend Vlaardingers bij het complex in het bestand.

Na de zomervakantie moeten alle specialisten naar het centrum verhuisd zijn.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen