Miljoenen voor bodemsanering Broekpolder: vervuild havenslib verdwijnt de komende jaren
De sanering van vervuild havenslib in een groot deel van natuurgebied Broekpolder in Vlaardingen lijkt er echt van te komen. Nu ook de gemeente Vlaardingen daar geld voor beschikbaar stelt, is het miljoenenproject financieel afgedekt.
De 350 hectare tellende en geliefde Broekpolder in Vlaardingen werd na de Tweede Wereldoorlog met het oog op mogelijke woningbouw volgespoten met havenslib. Dat bleek later verontreinigd te zijn. De huizen kwamen niet, maar het met zware metalen en bestrijdingsmiddelen verontreinigde slib zorgt met name in het oostelijke gedeelte wel voor een ‘ecologisch risico’. Niet voor mensen, maar mogelijk wel voor dieren. Wormen in de grond kunnen het gif overbrengen op vogels.
In de grond van 70 hectare aan de oostkant is de situatie het meest problematisch en is een bodemsanering gewenst. Dit voorjaar werd al bekend dat de provincie Zuid-Holland 70 procent van de totale projectkosten van 6,6 miljoen euro wil afdekken. Maar alleen op voorwaarde dat Vlaardingen ook binnen korte termijn een ruime bijdrage levert. Anders zou de subsidie vervallen. De bijdrage van Vlaardingen komt er: het huidige Vlaardingse college van burgemeester en wethouders wil in de begroting voor volgend jaar 1,5 miljoen euro reserveren voor de sanering. Ook Staatsbosbeheer en het Hoogheemraadschap van Delfland dragen financieel bij.
Risico
Volgens Vlaardingen gaat het om een stevig bedrag, maar de gemeente wil het risico niet lopen dat de miljoenen van de provincie vervallen. Voorwaarde voor Vlaardingen bij de sanering is wel dat er in het gebied straks geen sprake is van een ‘kaalslag’. Na de sanering moet er sprake zijn van meer natuur en moet het desbetreffende gebied aantrekkelijker zijn voor recreanten.
De provincie wil de sanering in de Broekpolder in vijf tot maximaal zeven jaar tijd uit laten voeren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
update
Rotterdammer (32) gestoken en daarna beschoten met balletjespistool in Vlaardingen
-
PREMIUM
Vervuild havenslib in deel Broekpolder straks eindelijk weg: ‘Maar het moet geen kale vlakte worden’
Zo’n honderd hectare van de bij recreanten zo geliefde Broekpolder in Vlaardingen moet ontdaan worden van vervuild slib in de grond. Betrokken burgers kijken mee en houden de belangen van natuurliefhebbers in de gaten. ,,De recreatiemogelijkheden moeten door de ingreep verbeteren.” -
PREMIUM21
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
regiobytes
Ronnie Flex viert gouden plaat met maatje Flemming en Monique leest voor op kinderdagverblijf
Berichtjes van de sterren op sociale media: wij smullen ervan. Voor de rubriek Regiobytes struint de redactie het web voor je af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van bekende Nederlanders uit ons gebied. -
PREMIUM22
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.”
-
Op 14 buslijnen schrapt RET ritten vanwege tekort aan chauffeurs
-
-
-
PREMIUM
Vlaardingse natuur onder druk: ‘Van onze Broekpolder blijf je af’
Een kaalslag in de Broekpolder, asbest in het Oeverbos en streep asfalt door de Zuidbuurt. Wat gaat er mis in Vlaardingen, ooit de groenste stad van Europa? -
PREMIUMMet video2
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?