Volledig scherm
De Monstersche Sluis in Maassluis. © GinoPress B.V.

Na bier en truien krijgt de Monstersche Sluis nu ook een eigen boekje

Er was al het Monstersche Sluis-bier, ook werden er speciale truien gebreid. Daar blijft het niet bij, het bouwwerk uit 1602 in het centrum van Maassluis krijgt eind dit jaar zelfs een eigen boek met als titel Monstersche Sluis, een sluis met toekomst.

In het boekje zal de historie van de Monstersche Sluis beschreven worden, het restauratie proces, alsmede de toekomst van de sluis. Het werk is een samenwerkingsverband tussen de gelijknamige stichting en de Historische Vereniging Maassluis (HVM).

Groots was de heropening van de Monstersche Sluis begin september. Bijna 300 bootjes voeren inmiddels door de sluis die jarenlang was gesloten. ,,Dit terwijl de sluis alleen in de weekenden door de vrijwillige sluiswachters wordt geopend'', vertelt stichtingsvoorzitter Bert de Reuver. ,,Tijdens de Furieade, begin oktober, zal de sluis door een ieder kunnen worden bewonderd. Tijdens deze dagen worden er rondvaarten door de sluis georganiseerd.''

Omdat er steeds meer vraag naar rondvaarten komt, leidt de stichting momenteel vijf nieuwe sluiswachters op. De Reuver: ,,Het is immers een hele happening om door de sluis te varen, zo naar het Midden Delfland-gebied. Veel toeristen maken hier gebruik van. Bovendien heeft het openen van de sluis ook een enorme aantrekkingskracht.''

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Waterweg en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen