Volledig scherm
Na de dood van Lian Boel organiseerden vrienden en kennissen een stille tocht voor de kroegbaas van 't Smitje in Maassluis. © © Jan Kok | Boomerang Fotografie

NFI: Het lijkt waarschijnlijk dat kroegbaas Lian Boel door verwurging om het leven is gekomen

Het lijkt waarschijnlijk dat Lian Boel vorig jaar maart om het leven is gekomen door verwurging. Een hartspierontsteking waaraan hij leed kan het overlijden louter hebben versneld. Dat zei een arts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vanmorgen tijdens de tweede inhoudelijke zitting op de rechtbank in Den Haag.

Zijn ex-schoonzoon Michael L. wordt ervan verdacht de eigenaar van het Maassluise café 't Smitje te hebben gedood, maar tot op heden kon niet worden vastgesteld hoe hij aan zijn einde is gekomen. Het NFI deed de afgelopen maanden daarom opnieuw onderzoek naar de doodsoorzaak.

Van verwurging waren geen sporen te zien op de hals van Boel. De NFI-arts vertelde dat zij dit wel vaker meemaakt. Het leggen van kleding op de hals, zoals een shawl, kan de oorzaak zijn. ,,Aan de buitenkant is dan niets te zien maar van binnen kan er van alles aan de hand zijn.”

Voor het breken van het tongbeen, zoals vastgesteld bij Boel, is ‘substantiële kracht’ nodig. ,,Hoeveel kracht er nodig is, kan ik niet zeggen omdat ik het niet wetenschappelijk kan onderbouwen. Er kunnen namelijk geen proeven op mensen worden gedaan.”

Michael L. zou zijn ex-schoonvader op 13 maart 2018 een duw hebben gegeven, nadat hij in de slaapkamer, waar zij samen een televisietoestel van de muur haalden, van hem twee klappen had gekregen. Dat vertelde hij tijdens de eerste zitting in januari. Boel viel schuin over het bed op de grond. L. viel bovenop hem. Hij dacht dat de eigenaar van ‘t Smitje knock-out was, maar wel weer bij zou komen. Toen Boel na een kwartier blauwig werd en koud aanvoelde, heeft de verdachte slaappillen ingenomen en is op bed gaan liggen. Pas ‘s avonds trof de politie hen aan. Boel was toen als vermist opgegeven.

De dochter van L (8), de kleindochter van Boel liet haar moeder vandaag een verklaring voorlezen. ,,Waarom heb jij mijn opa pijn gedaan? Hij was mijn beste vriend, mijn held. Niets is meer hetzelfde als met opa”, vertelde zij geëmotioneerd. Ik word op school gepest omdat ik een papa heb die in de gevangenis zit. Deze papa vind ik niet leuk, ik kan niet meer van jou houden.”

L. reageerde met de woorden: ,,Ik houd van jou. Ik mis jou ook poppetje, vergeet dat niet.” Hij ontkende opnieuw zijn ex-schoonvader te hebben gedood.

De zaak is aangehouden tot 8 mei. De advocaat van L. verzocht om die aanhouding. Hij heeft na het horen van de NFI-arts meer tijd nodig voor zijn pleidooi. Hoewel de rechtbank het voor de nabestaanden moeilijk en teleurstellend vindt dat de zaak opnieuw uitgesteld is, hecht zij wel waarde aan ‘een zorgvuldig proces’.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!