Henny van Schaijk aan de Westerkade.
Volledig scherm
Henny van Schaijk aan de Westerkade. © Roel Dijkstra

Nooit spijt gehad van verhuizen naar oude fabrieksgrond

TROTS OP MIJN STRAATElke straat heeft een eigen verhaal. En iedere inwoner van het Waterweggebied ook. Ger van Veen belicht elke week een andere straat en haar bewoners.

Het begint al bij de Warande. Zo'n prachtige historische straat. Heerlijk om doorheen te wandelen. Aan het einde ervan hoor je het water al. Het water van de Westerkade. Plots sta je in het verleden van de brandersstad. De panden De Olyfboom, Neptunus en Mercurius, voormalige branderijen die rond 1870 gebouwd zijn. Woonboten wiegen zachtjes heen en weer op kabbelende stadsgolfjes en in de verte De Nolet, de hoogste molen ter wereld en eigendom van distilleerderij Nolet, al sinds 1691 in Schiedam gevestigd.

Breeuwwerkfabriek

Henny van Schaijk woont op die prachtige plek. In een luxe appartement dat gebouwd is op de grond waar eens de Breeuwwerkfabriek stond. Van Schaijk is een geboren Amsterdamse, woonde een aantal jaren in Vlaardingen, maar verhuisde naar Schiedam omdat haar huis aan de Binnensingel te groot voor haar was.

Veilig gevoel

 ,,Ik ben in mijn eentje nu en hoorde van een vriendin dat hier een huis te koop stond. Ben ik hierheen verhuisd. Nooit spijt van gehad. Het is hier geweldig. Rustig, en ik voel me hier ontzettend veilig. In de parkeergarage is er altijd plaats en het is maar een korte wandeling naar het centrum. Ik kom veel in het Wennekerpand, voorstellingen bezoeken. Ook Rotterdam is dichtbij met het openbaar vervoer. In vijf minuten ben ik op de Koemarkt en dan pak ik de tram naar het centrum van Rotterdam. En dan de Moutery hier op de kade. Geweldig. Ik doe er aan tai chi, lekker even ontspannen."

Ze roemt ook haar appartement. ,,Van alle gemakken voorzien en je hebt hier een geweldig uitzicht... En in de zomer is het hier zo groen. Ik ben van deze kade gaan houden.”

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen