Volledig scherm
Ron Boers en Frans Hoogendijk © Fred Libochant

OM zet vraagtekens bij betalingen Vlaardingse oud-wethouder aan partijgenoot

UpdateHet Openbaar Ministerie (OM) plaatst vraagtekens bij betalingen van oud-wethouder Frans Hoogendijk (ONS.Vlaardingen) aan zijn toenmalig partijgenoot, Ron Boers. Daarom zoekt justitie nu informatie voor een mogelijke strafzaak.

Die boodschap heeft burgemeester Annemiek Jetten vanavond in een besloten bijeenkomst met de fractievoorzitters gedeeld. De inmiddels ontslagen wethouder betaalde partijgenoot Boers vorig jaar duizend euro per maand om het mislopen van een bestuurderssalaris – op dat moment 7.584,32 euro bruto – te compenseren.

Boers wilde, net als Hoogendijk, wethouder worden, maar moest de zetel aan de partijleider laten. Laatstgenoemde was al fractievoorzitter. Bovendien had hij in zijn loopbaan meerdere bestuursfuncties bekleed. Boers spreekt van een ‘herenakkoord’. De twee waren ‘immers vier jaar een team, dus de beloning zou gedeeld worden’. Hij zegt drie betalingen te hebben ontvangen. 

Herenakkoord

Het OM schrijft in een brief aan de Vlaardingse raad informatie nodig te hebben voor een mogelijke strafzaak. Zij vraagt politici met informatie of bewijsstukken zich te melden. Op basis van die stukken zal justitie kijken wat haar opties zijn.

Mogelijk gaat het ‘herenakkoord’ in tegen de zuiveringseed en dat kan worden uitgelegd als meineed: bij de installatie moeten wethouders en raadsleden verklaren geen giften aangenomen te hebben om benoemd te worden én, eenmaal in functie, niets aan te zullen nemen in ruil voor een bepaalde actie. Meineed kan leiden tot een fikse boete of zelfs een celstraf.

Boers voelt zich verraden door de ChristenUnie/SGP. Die partij stelde hem, aldus het raadslid, de afgelopen maanden vragen over de deal. Daar gaf hij antwoord op, niet wetende dat de informatie met justitie gedeeld zou worden. Hij noemt het ‘Judasgedrag’. Fractievoorzitter Erik van Pienbroek had die ‘reactie wel verwacht’.

Niet-integer

Overigens vindt Boers het ‘geen enkel probleem’ dat justitie zich nu over de kwestie buigt. ,,Ik heb immers niks te verbergen. Maar dat maandenlang tegenover mij is gezwegen, vind ik uitermate niet-integer.”

Hoogendijk zit sinds vorige maand thuis. Hij werd door de raad ontslagen, omdat hij geen open kaart had gespeeld over een appartement dat hij tijdens zijn wethouderschap aan vier Roemeense arbeidsmigranten verhuurde. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen