Volledig scherm
De politie trof in het café messen aan. © Flashphoto NL

Omstreden Vlaardingse buurtkroeg hoeft van rechter niet dicht

Het omstreden Vlaardingse café De Gouden Leeuw hoeft niet dicht. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Zo'n twintig Vlaardingers deden in september hun beklag bij de hoogste bestuursrechter. Zij noemden de kroeg 'een internationale handelsplaats voor illegale zaken en producten'. Ze hoopten dat de rechter burgemeester Annemiek Jetten kon dwingen in te grijpen. Dat is niet gelukt. Jetten heeft namelijk voldoende aangetoond dat de 'woon- en leefsituatie aanvaardbaar is', concludeerde de rechter.

Het houdt in dat zij de burgemeester de vergunning voor de zaak aan de Emaus terecht heeft verleend en de zaak dus open mag blijven. Buren vroegen om intrekking van de nieuwe horeca- en terrasvergunning van het café. Volgens hen past zo'n kroeg niet in een woonwijk, waar een school staat.

Snuiven

Het bruine café van vroeger, zeggen buren, is allang verdwenen. Tegenwoordig runt uitbater Route 66 de zaak. Een van de bewoners somde eerder de klachten op: ,,Er staan heel vaak auto's van 2 ton of meer, met allerlei buitenlandse nummerborden. Die mannen staan elkaar open en bloot op straat met grote pakken geld te betalen. Er wordt op straat gesnoven en bezoekers hebben zaken in boodschappentassen zitten die zwaar illegaal zijn.”

Buren vrezen dat het een keer goed misgaat. Jetten sloot de zaak vorig jaar bijvoorbeeld al omdat de politie steekwapens had aangetroffen.

Quote

Er wordt op straat gesnoven en bezoekers hebben zaken in boodschap­pen­tas­sen zitten die zwaar illegaal zijn

Bewoner

Dichtgooien

Een sluiting van drie maanden: meer kón de burgemeester niet, zei een woordvoerder van de gemeente ter zitting. ,,We kunnen niet na één overtreding het café dichtgooien. Bovendien heeft de politie toen slechts een zakmes en een keukenmes gevonden."

De hoogste bestuursrechter denkt eveneens dat Jetten voldoende gedaan heeft. ,,De gemeente heeft overzichten van controles gegeven. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat boetes zijn uitgeschreven vanwege fout geparkeerde auto's", licht een woordvoerder toe.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen