Artist impression van veelbesproken kruising verlengd spoor Hoekse Lijn, Hoek van Holland
Volledig scherm
Artist impression van veelbesproken kruising verlengd spoor Hoekse Lijn, Hoek van Holland © RV

Omwonenden luiden noodklok voor metrotunnel bij Hoekse Lijn

Omwonenden van de Strandweg in Hoek van Holland doen een dringend beroep op de Hoekse gebiedscommissie. Ze vrezen levensgevaarlijke taferelen wanneer de Hoekse Lijn straks tot het strand reikt.

De Hoekenezen hopen dat de volksvertegenwoordigers hun Rotterdamse contacten kunnen aanboren om de ‘breedgedragen wens’ voor te leggen om op de Strandweg een ongelijkvloerse kruising te bouwen.

Centraal staat het punt op de Strandweg waar het verlengde metrospoor het asfalt zal kruisen. In de plannen gebeurt dat gelijkvloers, waardoor het wegverkeer achter spoorbomen moet wachten op de metro. Bewoners vinden dat niks: zij vrezen ongelukken en willen een tunnel.

De Rotterdamse gemeenteraad achtte dat begin 2017 te duur. Volgens toenmalig verkeerswethouder Pex Langenberg (D66) zou een tunnel 19,1 miljoen euro kosten. De Raad van State vond een tunnel eveneens niet noodzakelijk. Daarmee leek de kous af.

Terughoudend

Tot de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) eind vorig jaar opriep tot terughoudendheid ten opzichte van gelijkvloerse kruisingen. Voor de Hoekenezen was dit reden de strijd met de gemeente opnieuw aan te gaan.

De gemeente acht het huidige ontwerp echter veilig vanwege maatregelen als verhoogde middengeleiders op de rijbaan, witte kruisen op de kruising om aan te geven dat daar niet mag worden stilgestaan, hangwerk onder de spoorbomen om te voorkomen dat fietsers en voetgangers onder de bomen door duiken en een verkeersregelinstallatie aan beide zijden van de rijbaan om bij filevorming de overweg vrij te houden. Ook heeft zij afspraken gemaakt over de inzet van verkeersregelaars op drukke dagen.

Extra maatregelen die eerder door de Rotterdamse raad zijn afgedwongen, treft de gemeente niet: uit onderzoek is volgens haar gebleken dat de veiligheid met bovengenoemde snufjes gewaarborgd is.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen