Volledig scherm
Frans Hoogendijk wil weer gemeenteraadslid worden. © Dennis Wisse

Ontslagen Vlaardingse wethouder wil terugkeren als raadslid: ‘Ik doe dit voor de kiezer’

De vorige maand ontslagen wethouder Frans Hoogendijk (ONS.Vlaardingen) wil terugkeren als raadslid. Voor de stad en níet om wraak te nemen, benadrukt hij.

De partijleider van ONS.Vlaardingen werd vorige maand door de gemeenteraad ontslagen, omdat hij geen open kaart had gespeeld over het appartement dat hij tijdens zijn wethouderschap via via aan Roemeense arbeidsmigranten verhuurde. De raad vond dat kwalijk, omdat Hoogendijk onder meer het woonbeleid in zijn portefeuille had.

Maar Hoogendijk zegt zijn verantwoordelijkheid richting de kiezer te voelen. ,,De 4400 stemmen die ONS.Vlaardingen kreeg, zijn mijn belangrijkste motivatie om dit te doen.” Hij zegt slachtoffer te zijn geworden van ‘beeldvorming’. ,,Feitelijk heb ik niets verkeerd gedaan. De beeldvorming heeft ertoe geleid dat ik geen wethouder meer ben.”

Revanche

Nog geen twaalf uur na het ontslag stapte partijgenoot Roos Wijbrands op als raadslid. Zo kwam het dat Hoogendijk, de nummer één op de kandidatenlijst, aanspraak kon maken op een raadszetel. De eerste keus was aan hem: zou hij willen of niet?

Ja, heeft hij nu besloten. En niet om wraak te nemen. ,,Revanche hoort bij sport.” Wel komt hij om het ‘geluid van ONS.Vlaardingen’ te laten horen. Ongemakkelijk wordt dat, tussen de raadsleden die over zijn ontslag stemden, voor hem niet. ,,En als anderen daar anders over denken, is dat hun probleem. Ik kom niet om hun stemmen te winnen.”

‘In beginsel mogelijk’

Mogelijk wordt Hoogendijk op 9 mei, tijdens de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering, geïnstalleerd.

Eerder deze week maakte justitie bekend dat zij zich buigt over betalingen van Hoogendijk aan oud-partijgenoot Ron Boers. Ze roept politici op bewijsmateriaal met haar te delen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen