De tunnel op de tekening.
Volledig scherm
De tunnel op de tekening. © RV

Ook Hoekse ondernemers staan achter metrotunnel

Na bewoners pleiten nu ook ondernemers in Hoek van Holland voor een tunnel op het traject van de Hoekse Lijn.

Tezamen doen zij een dringende oproep aan het Rotterdamse stadsbestuur om nog eens naar de kruising op de Strandweg te kijken. Ze zijn bezorgd over het punt waar het verlengde metrospoor het asfalt gaat kruisen. In de plannen gebeurt dat gelijkvloers, waardoor het wegverkeer achter spoorbomen moet wachten op de metro. Hoekenezen vinden dat niks: zij vrezen ongelukken en willen een tunnel.

De oproep is ondertekend door onder meer de ondernemersvereniging en de strandtenthouders.

De Rotterdamse gemeenteraad achtte een tunnel begin 2017 te duur. Volgens toenmalig verkeerswethouder Pex Langenberg (D66) zou een tunnel 19,1 miljoen euro kosten. De Raad van State vond een tunnel eveneens niet noodzakelijk. Daarmee leek de kous af. Tot de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) eind vorig jaar opriep tot terughoudendheid ten opzichte van gelijkvloerse kruisingen. Voor de Hoekenezen was dit reden de strijd met de gemeente opnieuw aan te gaan.

De kritiek heeft wethouder Arjen van Gils (D66) bereikt. Hij zegt met name bezorgd te zijn over files op zomerse dagen en zoekt naar een oplossing.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen